Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O BUDŽETU REPUBLIKE SRBIJE ZA 2021. GODINU: Fiskalni savet smatra da bi budžet trebalo da bude restriktivniji


Sledeća godina biće neizvesna i budžet Srbije trebalo je planirati restriktivnije, najnovija je ocena Fiskalnog saveta.

Planirani deficit (od 178,5 milijardi dinara) Vlada Srbije planirala je uz pretpostavku da će 2021. godine rast privrede biti šest odsto. U Fiskalnom savetu kažu da je ta prognoza "optimistična" i da "lako može da se ne ostvari".

Ako se obistine pribojavanja Fiskalnog saveta, prihodi u budžet bi bili manji, pa bi i manjak državnoj kasi bio veći od planiranih tri odsto. To takođe znači, kažu u Savetu, i da bi učešće javnog duga u BDP-u, umesto da se zaustavi, nastavilo da raste i premašilo bi 60 odsto.

Fiskalni savet kaže da bi, ukoliko se nastavi korona kriza, privredi bio potreban i novi paket mera pomoći, što bi dodatno opteretilo državnu kasu.

Savet preporučuje da planirani deficit ne treba da bude manji od dva odsto, a to bi se, kako kažu, postiglo zamrzavanjem ili minimalnim rastom plata državnih službenika, kao i odlaganjem nekih projekata koji "nisu hitni".

"Veoma veliki troškovi opremanja bezbednosnog sektora, izgradnja aerodroma u Trebinju, subvencije za elektronske fiskalne kase, subvencije taksi prevoznicima, povećana izdvajanja za privlačenje investitora i drugo", projekti su koje navodi Fiskalni savet.

"Preporučujemo zato Vladi da projekte iz 2021. koji nisu prioritetni počne da realizuje tek kada i ako se uveri u snažan privredni oporavak", stoji u izveštaju Fiskalnog saveta.

Dodaje se da su najveći strukturni problemi unutar budžeta prevelika izdvajanja za subvencije i plate u javnom sektoru. Ne mogu se, stoji, odlagati izdaci za zdravstvo. penzije, zarade u državi i subvencije.

"Visoke subvencije i plate u javnom sektoru mnogo su opasnije i predstavljaju ozbiljan strukturni problem javnih finansija. Da bi se on otklonio potrebno je da plate u javnom sektoru duži niz godina rastu sporije od privrednog rasta (i od plata u privatnom sektoru), a da se najvažnija javna i državna preduzeća napokon temeljno restrukturiraju. Iskustvo iz prethodnih godina pokazuje da će to biti veliki izazov", stoji u izveštaju Fiskalnog saveta.

Izvor: Vebsajt N1, Vojislav Stevanović, 01.12.2020.
Naslov: Redakcija