Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PLATFORMA OTVORENI BUDŽETI: Budžeti 90 gradova i opština dostupni kao otvoreni podaci


Zahvaljujući platformi Otvoreni budžeti građanima su dostupni budžeti više od 90 gradova i opština Srbije u formi otvorenih podataka, saopštila je Kancelarija za IT i e-upravu Vlade Republike Srbije.

Budžeti u formatu otvorenih podataka dostupni su preko adrese budzeti.data.gov.rs, a omogućavaju jednostavan i lako razumljiv prikaz budžeta gradova i opština u Srbiji, na mapi i uz odgovarajuću vizuelizaciju, navode iz Kancelarije.

Objavljivanje budžeta u formatu otvorenih podataka doprinosi povećanju transparentnosti javnih finansija na lokalnom nivou, a "otvoreni" budžeti građanima, privredi i medijima omogućavaju uvid u planiranje utroška javnog novca.

"Prikazivanje budžeta u formi otvorenih podataka predstavlja značajan iskorak inicijative otvorenih podataka u oblast javnih finansija, otvorenosti i transparentnosti rada gradova i opština", izjavio je direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović.

Dodao je da Portal otvorenih podataka predstavlja otvoren resurs za sve institucije i građane Srbije - kako za kvalitetno informisanje i donošenje boljih odluka na osnovu podataka, tako i za kreiranje inovativnih aplikacija uz pomoć novih tehnologija.

Značaj otvaranja budžeta u formatu otvorenih podataka može se sagledati i iz perspektive globalne inicijative "Partnerstvo za otvorenu upravu", kojem se Republika Srbija pridružila 2012. godine.

Otvaranje budžeta je podržano od strane projekta "Otvoreni podaci - otvorene mogućnosti" koji sprovode Kancelarija i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, uz podršku Svetske banke i Fonda za dobru upravu Ujedinjenog Kraljevstva.

Platformu je razvila Opservatorija društvenih inovacija - ODI.

Izvor: Vebsajt RTV, 30.11.2020.
Naslov: Redakcija