Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PORODIČNI ZAKON: Obaveza je suda da u okviru odluke o razvodu, obavezno reši i pitanje poveravanja maloletne dece, kao i pitanje izdržavanja te načina održavanja ličnih odnosa između deteta i roditelja sa kojim dete ne živi


Porodičnim zakonom ("Sl. glasnik RS", br. 18/2005, 72/2011 - dr. zakon i 6/2015) propisana je obaveza suda da u okviru odluke o razvodu, obavezno reši i pitanje poveravanja maloletne dece, kao i pitanje izdržavanja te načina održavanja ličnih odnosa između deteta i roditelja sa kojim dete ne živi.

Sudski postupci za dobijanje starateljstva nad detetom u Srbiji mogu trajati i do pet godina, a u najvećem broju slučajeva pripadnu majci.

Međutim, u kojim situacijama sud ipak nalaže da je za dete bolje da odrasta sa ocem?

Na ovo pitanje odgovara stručnjak za porodično pravo, advokat Branislava Krnić.

- Pre svega majka je nepodobna da bude roditelj ako izdržava kaznu zatvora, ako se bavi poslovima koji ne odgovaraju roditeljskim sposobnostima, ako se odala nekom lakom moralu. Naravno, ako je psihički nestabilna i ako je time otežana njena roditeljska sposobnost, ali to su stvarno jako retki slučajevi. Uglavnom je majka ta koja dobija starateljstvo nakon sudskog postupka. Međutim, uvek postoji mogućnost da se međusobno dogovore ukoliko je razvod sporazuman.

Zajedničko starateljstvo po tužbi je gotovo neviđena stvar u Srbiji, pa tako kada su tužbe u pitanju svaki roditelj traži samostalno starateljstvo.

- Obično jedan roditelj tuži, a nakon toga ide protivtužba u kojoj, na primer majka traži starateljstvo, a tu najvažniju ulogu ima Centar za socijalni rad koji ima za cilj da proceni ko je više podoban da dobije starateljstvo.

Centri za socijalni po nalogu suda dostavljaju mišljenje o starateljstvu, za šta imaju rok od 60 dana, ali sud donosi konačnu odluku, koju ne mora da zasniva na mišljenju centra.

Uvek se gleda šta je za dete najbolje ili za kog roditelja je ono više vezano i nije tačna ustaljena priča da otac dobija starateljstvo samo u slučajevima kada je majka nepodobna i socijalno problematična.

Prema podacima iz 2010. godine, razvedeni očevi pet puta ređe su dobili starateljstvo. Posle 6.644 slučaja razvoda braka tokom te godine, tek 478 muževa dobilo starateljstvo nad decom.

A šta se dešava sa detetom nakon prvostepene presude, da li odmah ide kod oca?

- Naš sudski sistem je tako postavljen da posle prvostepene presude proces nikada nije gotov i da se ide pravo na žalbu. Žalba odlaže izvršenje, a dete ostaje tamo gde je bilo tokom postupka. Svaka parnična strana najčešće traži privremenu meru da sud u toku postupka odluči o njihovim glavnim tužbenim zahtevima, ali koji će da traju samo dok traje postupak. Ne mora da znači da će kasnije biti odlučeno isto kao što je odlučeno u privremenoj meri - zaključuje advokatica Branislava Krnić.

Izvor: Vebsajt Telegraf, 28.11.2019.
Naslov: Redakcija