Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

KRIVIČNI ZAKONIK: Pooštrene kazne za dilovanje narkoticima


Odredbe Krivičnog zakonika ("Sl. glasnik RS", br. 85/2005, 88/2005 - ispr., 107/2005 - ispr., 72/2009, 111/2009, 121/2012, 104/2013, 108/2014, 94/2016 i 35/2019), koje predviđaju doživotni zatvor za ubistvo dece na snagu su stupile 1. decembra 2019. godine, naveo je ministar unutrašnjih poslova, Nebojša Stefanović.

Na inicijativu Fondacije "Tijana Jurić" dosadašnje kazne koje su bile predviđene za ovo krivično delo će biti promenjene, odnosno uvedene nove, koje u pojedinim slučajevima predviđaju doživotni zatvor kao najstrožu.

Kako je naveo Stefanović, izmene zakona će omogućiti "da svi monstrumi koji ubiju dete, ili učine teško krivično delo dobiju odgovarajuću kaznu, doživotnu robiju za ubistvo deteta, i spreči da se takva vrsta krivičnog dela ponovo počini".

- Zakon upućuje i poruku narko dilerima da se takva vrsta zločina ne isplati - objasnio je Stefanović podsećajući da zakon omogućava da se svi koji se bave ovakvom vrstom kriminala ne budu olako procesuirani i kažnjavani, pa da se nakon kratkog vremena vrate na ulice.

Kako je ukazao, drugi deo zakona se odnosi na inicijativu koju je podneo MUP, a zove se inicijativa "tri udarca", koja će omogućiti da oni koji se opredele da budu narko dileri neće moći da računaju na uslovne ili blage kazne, već teške zatvorske kazne.

- Zakon omogućava značajno strože kažnjavanje povratnika, posebno dela vezano za nasilje i narkotike. Neće moći da se ublaži kazna svima koji ponove krivično delo. A i kada ga ponove treći put kazna će morati da bude veća od polovine maksimalno zaprećene kazne zatvorom. Kod najtežih krivičnih dela, ubistva, slivanja, obljube povratnicima će se izricati kazne već u drugom činjenju krivičnog dela koja neće moći da bude manja od polovine maksimalne kazne - objasnio je on.

Stefanović je istakao da neće biti blagih kazni, niti uslovnih puštanja za obljubu nad detetom. Ukazao je da će sada biti izricane i teške kazne za ubistvo nakon nasilja u porodici, koje je do sada tretirano kao blaži čin, a ubuduće će biti tretirano kao teško ubistvo.

- Što se narko dilera tiče, zaprećena je kazna od 3 do 12 godina, a svi koji se usude da priđu deci, da to rade u blizini ili u školama, angažuju maloletnike da prodaju narkotike suočiće se sa kaznama od 5 do 15 godina zatvorima, čime se šalje snažna poruka da država neće nemo da posmatra i da se ne isplati dilovanje narkoticima - istakao je.

- Najstrože će se kažnjavati svi one koji se drznu da se bave tim kriminalom - podvukao je Stefanović.

Izvor: Vebsajt Blic, 30.11.2019.
Naslov: Redakcija