Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVOSUDNI INFORMACIONI SISTEM UBRZAO SUDSKE POSTUPKE


Ministarstvo pravde je uspostavljanjem Pravosudnog informacionog sistema (PIS) elektronskim putem povezalo ukupno 19 baza podataka od 14 državnih i pravosudnih organa, čime je zamenjena dotadašnja razmena podataka na papiru, izjavila je ministarka pravde Nela Kuburović.

"Od početka uvođenja PIS-a do danas, imamo više od četiri miliona elektronskih upita, koji su razmenili više od osam miliona papirnih dopisa, što je državi, građanima i privredi donelo uštedu od gotovo 1,1 milijarde dinara", ukazala je Kuburović na konferencija Američke privredne komore "Sedmo prolazno vreme".

Ministarka je rekla da se korišćenjem PIS-a između pravosudnih i državnih organa značajno smanjuje potrebno vreme - od tri do šest meseci za razmenu podataka, čime se značajno unapređuje efikasnost sudskog postupka.

"Kada sam postala ministar, prosečna dužina trajanja postupka u privrednim sporovima bila je duže od 600 dana, a danas je to nešto manje od 300 dana", naglasila je Kuburović.

Ona je rekla da je istovremeno, sa razvojem katastra, unapređen i rad javnog beležništva, time što je uveden sistem "ProNep", koji je omogućio građanima da sve pravne poslove u vezi sa prometom nepokretnosti završe u kancelariji javnog beležnika.

"Jedan odlazak kod javnog beležnika zamenio je odlazak na šest različitih šaltera, čime je omogućeno brže registrovanje privatne svojine i ubrzavanje celog postupka prometa nepokretnosti", ocenila je Kuburović.

Govoreći o aplikaciji "e-Sud" koja omogućava u potpunosti vođenje upravnog spora preko interneta, ministarka pravde je rekla da će se u narednom periodu uključiti privredni sudovi.

Ona je istakla da je ponosna na rezultate rada Posebnih odeljenja za suzbijanje korupcije, formiranih po osnovu Zakonu o organizaciji nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije ("Sl. glasnik RS", br. 94/2016 i 87/2018 - dr. zakon) i da je tako, za nešto više od godinu dana, bilo 750 pravosnažnih presuda.

Ona je dodala da se među postupcima vode i oni protiv sudija, tužilaca, predsednika sudova i drugih funkcionera.

Takođe, ministarka Kuburović istakla je da od 1. januara počinje primena Zakona o izmenama i dopunama Zakona o izvršenju i obezbeđenju ("Sl. glasnik RS", br. 54/2019), u čiju izradu je bio uključen i predstavnik Američke privredne komore.

Kako jednu od najznačajnijih izmena, ministarka je ukazala na uspostavljanje "e-Aukcije", odnosno platforme koja će omogućiti onlajn način prodaje nepokretnosti i pokretnih stvari u izvršnom postupku. Ona je naglasila da će, zahvaljujući toj platformi, koja značajno unapređuje transparentnost, svi zainteresovani moći jednako da učestvuju na aukciji, jer se do kraja postupka prodaje obezbeđuje anonimnost učesnika, čime se u potpunosti eliminišu moguće koruptivne radnje.

Ministarka je istakla da će Ministarstvo nastaviti rad na jačanju pravosudne infrastrukture i da su u toku radovi na izgradnji nove PP u KG površine oko 25.000 kvadratnih metara.

Na konferenciji govorili su i potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i zamenica izvršnog direktora Američke privredne komore Amalija Pavić.

Izvor: Vebsajt Ministarstvo pravde, 28.11.2019.
Naslov: Redakcija