Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O UTVRĐIVANJU ČINJENICA O STATUSU NOVOROĐENE DECE ZA KOJU SE SUMNJA DA SU NESTALA IZ PORODILIŠTA U REPUBLICI SRBIJI: Savet Evrope smatra da nema napretka u slučaju nestalih beba


Fredrik Sundberg, načelnik Odeljenja za izvršavanje presuda Saveta Evrope, rekao je da ta organizacija ne sumnja da će predloženo zakonsko rešenje pitanja nestalih beba u Srbiji biti efikasno.

Sundberg je istakao potrebu za dodatnim merama, kao sto su obuka sudija i uspostavljanje DNK baze podataka radi efikasne implementacije zakona.

On navodi da tokom dugog perioda nije bilo napretka u usvajanju zakona, iako je Komitet ministara Saveta Evrope u proteklih pet godina više puta apelovao na vladu i parlament da izvrši presudu u slučaju Jovanović protiv Srbije i obezbedi usvajanje zakona u najkraćem mogućem roku.

"Komitet ministara Saveta Evrope odlučiće o posledicama. Snosićete i sopstvene posledice izazvane nezadovoljavajućom postojećom situacijom, koja je pomalo zbunjujuća. Predstavljeni Predlog zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji predviđa da krivično gonjenje nije moguće zbog zastarelosti. Zbog toga je važno da se donese leks specijalis. Sada je sve na Parlamentu, koji bi trebalo da organizuje debatu na način koji smatra ispravnim, te da što brže omogući i to da zakon bude usvojen. Sledeće nedelje biće održan i sastanak Komiteta ministara Saveta Evrope u Strazburu i mi očekujemo konkretnu informaciju o tome šta će biti rezultati tog javnog slušanja. Vreme je ključno za ovaj slučaj. Mnogo godina je već proteklo i što više budu prolazile, to će smanjiti šanse da se nešto uradi", rekao je Sundberg.

Izvor: Vebsajt N1, Dušica Jovanović, 29.11.2019.
Naslov: Redakcija