Zastava Bosne i Hercegovine

DEBATA O PROMENI USTAVA U NARODNOJ SKUPŠTINI OČEKUJE SE NA PROLEĆE: Vlada Republike Srbije posle više javnih rasprava uputila Parlamentu inicijativu za promenu Ustava


Ministarka pravde u Vladi Republike Srbije, Nela Kuburović, izjavila je da se na proleće može očekivati debata u Skupštini Srbije o promeni Ustava i dodala da je Vlada posle više javnih rasprava uputila parlamentu inicijativu za njegovu promenu.

Kuburović je u izjavi za RTS rekla da je Vlada Srbije uputila inicijativu sa obrazloženjem koji članovi treba da se menjaju, a skupštinski Odbor za ustavna pitanja će poslanike obavestiti o tome.

Prema njenim rečima, potrebno je da dve trećine poslanika prihvati da se uđe u proceduru promene Ustava i tek nakon toga će Vlada dostaviti amandmane koji će biti polazna osnova za dalji rad.

Odbor za ustavna pitanja organizovaće javnu debatu na kojoj će, ne samo Skupština Srbije nego svi zainteresovani, moći da iznesu svoj stav i verujem da ćemo tokom proleća imati priliku da vodimo skupštinsku debatu, rekla je Kuburović.

Ministarka pravde je dodala da bi promena Ustava trebalo da bude osnova i za donošenje seta zakona u cilju jačanja i odgovornosti sudstva.

Ona je navela da je Ministarstvo pravde inicijativu za promenu Ustava uputilo parlamentu posle 18 meseci javne rasprave i da je tekst koji je Ministarstvo pravde pripremilo usaglašeno sa svim preporukama Venecijanske komisije.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 2.12.2018.
Naslov: Redakcija