Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

OBELEŽEN POČETAK PROJEKTA “JAČANJE INSTITUCIONALNIH KAPACITETA NARODNE BANKE SRBIJE U PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI”


Svečana ceremonija povodom uspešnog početka realizacije IPA projekta “Jačanje institucionalnih kapaciteta Narodne banke Srbije u procesu pristupanja Evropskoj uniji” održana je 29. novembra u Narodnoj banci Srbije.

Pored guvernera Narodne banke Srbije dr Jorgovanke Tabaković, skupu su prisustvovali i predstavnici Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, ambasadori zemalja koje učestvuju u realizaciji projekta, predstavnici Vlade Republike Srbije, članovi projektnog tima, kao i drugi predstavnici nadležnih institucija.

Pozdravljajući prisutne i otvarajući ceremoniju, gđa Tabaković je istakla da sprovođenje projekata kao što je ovaj ima za cilj dalje produbljivanje saradnje i dijaloga centralnih banaka, kao i dalje jačanje naših institucija. Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković ukazala je i na to da: “Proces pristupanja Evropskoj uniji u različitim fazama predstavlja veliki izazov za državu, a samim tim i za centralnu banku. Integracija centralnih banaka u ekonomske i finansijske mehanizme Evropske unije zahteva prilagođavanje rada na svim hijerarhijskim nivoima i u svim oblastima poslovanja. Ovaj proces je i jedinstvena i dragocena prilika za jačanje naših institucija.”

Projekat se finansira iz sredstava pretpristupnih fondova Evropske unije (IPA) i sprovodi se u saradnji s partnerima - centralnim bankama Nemačke, Hrvatske i Rumunije, uz podršku Nemačke agencije za međunarodnu saradnju (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit - GIZ).

Planirane projektne aktivnosti otpočele su 10. septembra 2018, a predviđeno je da projekat traje osamnaest meseci. Ugovorno telo je Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije Ministarstva finansija.

Cilj projekta je dodatno jačanje kapaciteta Narodne banke Srbije. Realizuje se kroz tri komponente i ispunjenje dvanaest konkretnih rezultata, s jasno definisanim aktivnostima koje će se sprovoditi u brojnim oblastima.

Na skupu je posebna pažnja posvećena i ulozi Narodne banke Srbije u procesu pridruživanja i pristupanja Evropskoj uniji. Narodna banka Srbije je član Pododbora za unutrašnje tržište i konkurenciju i Pododbora za finansijska i ekonomska pitanja i statistiku, a učestvuje i u radu Odbora za stabilizaciju i pridruživanje. Narodna banka Srbije učestvuje u jedanaest pregovaračkih grupa, pri čemu je za Pregovaračko poglavlje 9 - Finansijske usluge i Pregovaračko poglavlje 17 - Ekonomska i monetarna politika vodeća institucija, a u Pregovaračkom poglavlju 4 - Slobodno kretanje kapitala je drugonadležna institucija.

Otvarajući skup, guverner Jorgovanka Tabaković je istakla da saradnja koja se oslanja na poverenje i međusobno razumevanje doprinosi tome da se i odluke lakše donose, što je moguće samo ako radimo zajedno i delimo iste vrednosti.

Izvor: Press služba Narodne banke Srbije, 2.12.2018.