Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O OZAKONJENJU OBJEKATA: KOMISIJE POčELE POPIS OBJEKATA ZA KOJE NISU PODNETI ZAHTEVI ZA LEGALIZACIJU


Zakon o ozakonjenju objekata ("Sl. glasnik RS", br. 96/2015 - dalje: Zakon) stupio je na snagu 27. novembra 2015. godine, te su popisne komisije koje evidentiraju one koji do sada nisu prijavili svoju divlju gradnju već na terenu.

Generalni sekretar beogradskog Sekretarijata za legalizaciju, Nemanja Stajić, kaže da su šalteri i kancelarije, otvoreni svakim danom od 7.30 do 15.30 časova, za sve koji žele se informišu ili da podnesu dokumentaciju neophodnu za ozakonjenje nelegalnih kuća i objekata.

Tu mogu da se dobiju sve informacije o zoni u kojoj se nalazi objekat, kao i o dokumentaciji koja je potrebna.

Između ostalog, treba da se dostavi dokaz o pravu svojine nad zemljištem i projektna dokumentacija.

Cena legalizacije kreće se od 5.000 dinara za objekte do 100 kvadratnih metara, do tri miliona dinara za komercijalne objekte preko 1.500 kvadrata.

Ukoliko stanari žele da legalizuju svoje stanove u nelegalizovanim zgradama, potrebno je da se organizuju i prikupe dokumentaciju.

"Većina tih zgrada je imala građevinsku dozvolu koja odstupa u toku gradnje. Dakle, potrebno je da se građani organizuju i predaju dokumentaciju koja će sigurno biti dorađena. Neka dođu i dobiće sve informacije", kaže Stajić.

Dodaje i da je oformljena komisija koja će se baviti nelegalnim objektima za koje nisu podneti zahtevi za legalizaciju.

"Obilazićemo teren i doneće se rešenja o uklanjanju objekata ili će biti pokrenut postupak o ozakonjenju", rekao je Stajić.

Sada su na potezu gradovi i opštine. Na njima je da pomognu vlasnicima nelegalnih objekata da što brže uknjiže svoje kuće i objekte i počnu da plaćaju porez na imovinu.

Do sada je 240.000 građana predalo zahtev za legalizaciju.

Izvor: Vebsajt RTS, 01.12.2015.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija