Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

DRŽAVNO VEĆE TUŽILACA: PRELIMINARNI REZULTATI IZBORA ZA čLANOVE DVT IZ REDA JAVNIH TUżILACA I ZAMENIKA JAVNIH TUżILACA, KOJI SU ODRżANI 1. DECEMBRA 2015. GODINE


Izborna komisija Državnog veća tužilaca objavila je imena šest kandidata za nove članove tog tela koji su na tužilačkim izborima održanim 1. decembra 2015. godine dobili najveći broj glasova svojih kolega.

To su Goran Ilić, Radovan Lazić, Stanislav Dukić, Svetlana Nenadić i Sandra Kulezić i Tatjana Lagumdžija.

Do zaključenja glasanja Izbornoj komisiji nije dostavljen nijedan prigovor zbog povrede izbornog prava u toku izbora ili nepravilnosti u toku predlaganja kandidata odnosno izbora, napominje se u saopštenju Izborne komisije DVT.

Takođe se ističe da će konačni rezultati sa tačnim brojem glasova po svim kandidacionim listama biti objavljeni nakon isteka roka predviđenog Odlukom o izbornim radnjama i rokovima od 9. oktobra, odnosno nakon dostave Zapisnika o utvrđivanju rezultata izbora DVT 4. decembra 2015. godine u 15 sati.

Na biračkim mestima tokom glasanja koje je održano na svih 17 biračkih mesta od 8 do 13 sati bili su prisutni posmatrači iz Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije i Misije OEBS u Srbiji.

Izborna komisija je napomenula da je od ukupnog broja od 656 glasača po kandidacionim listama za Republičko javno tužilaštvo, apelaciona javna tužilaštva, Tužilaštvo za organizovani kriminal i Tužilaštvo za ratne zločine, viša javna tužilaštva i osnovna javna tužilaštva na tužilačke izbore izašlo 611, odnosno 93,14 odsto.

Na kandidacionoj listi za javna tužilaštva sa teritorija autonomnih pokrajina od 150 upisanih birača izašlo je njih 135, odnosno 90 odsto.

Na ovim izborima nosioci javnotužilačke funkcije biraju šest kandidata za članove DVT-a iz reda javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca i to jednog iz Republičkog javnog tužilaštva, jednog iz apelacionih javnih tužilaštava, Tužilaštva za organizovani kriminal i Tužilaštva za ratne zločine, jednog iz viših javnih tužilaštava, dva iz osnovnih javnih tužilaštava i jednog iz javnih tužilaštava sa teritorija autonomnih pokrajina.

Prema preliminarnim rezultatima za listu kandidata za RJT od ukupno izašlih 100 odsto birača najveći broj glasova je dobio Goran Ilić.

Za listu kandidata za apelaciona javna tužilaštva, Tužilaštvo za ratne zločine i Tužilaštvo za organizovani kriminal od ukupno izašlih 96,2 odsto birača najveći broj glasova je dobio Radovan Lazić, dok je Stanislav Dukić dobio najveći broj glasova za listu kandidata za viša javna tužilaštva.

Za listu kandidata za osnovna javna tužilaštva od ukupno izašlih 90,86 odsto birača najveći broj glasova su dobili kandidati Svetlana Nenadić i Sandra Kulezić, a za listu kandidata za javna tužilaštva sa teritorije autonomnih pokrajina od ukupno izašlih 90,66 odsto birača najveći broj glasova je dobio kandidat Tatjana Lagumdžija.

Nakon okončanog izbornog postupka i utvrđenih rezultata izbora, DVT će dobiti šest članova iz reda javnotužilačke organizacije.

Njihov mandat počinje po isteku mandata članova iz sadašnjeg sastava tog najvišeg tužilačkog tela, odnosno 5. aprila 2016. godine, napominje se u saopštenju.

Pored izbornih članova DVT-a, u njegovom sastavu su i ministar pravde, Republički javni tužilac, predstavici advokature, Narodne skupštine Republike Srbije i Pravnog fakulteta.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 01.12.2015.
Naslov: Redakcija