Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREGOVARAČKO POGLAVLJE 32 - FINANSIJSKA KONTROLA: O čEMU PREGOVARAMO


Odbor za evropska pitanja nemačkog Bundestaga dao je na vanrednoj sednici zeleno svetlo za otvaranje prva dva pregovaračka poglavlja za pristupanje Srbije Evropskoj uniji, čemu je prethodilo intenzivno savetovanje o najnovijim izveštajima Evropske komisije o napretku Srbije.

Međuvladina konferencija Srbije i Evropske unije na kojoj će biti otvorena prva pregovaračka poglavlja trebalo bi da se održi 14. decembra 2015. godine, kada bi trebalo da budu otvorena poglavlja 32 - finansijska kontrola i 35 - odnosi sa Prištinom.

Evropska komisija je ocenila da je postignut napredak u pripremi za otvaranje pregovaračkog Poglavlja 32 - finansijska kontrola. Otvaranje ove oblasti biće pokazatelj da je Vlada Republike Srbije ispunila očekivanja kao i da je to priznanje za sve reforme koje je sprovela.

Poglavlje 32 se sastoji od četiri glavna polja:

1. Interna finansijska kontrola u javnom sektoru - IFKJ,

2. Eksterna revizija,

3. Zaštita finansijskih interesa EU,

4. Zaštita evra od krivotvorenja.

Za prva dva polja nema zakonskog okvira koji bi se preneo u nacionalno zakonodavstvo, već se sprovođenje ovih standarda vrši putem skrininga i preuzimanja obaveze države kandidata da će usvojiti međunarodne standarde interne finansijske kontrole i eksterne revizije kao i najbolje prakse EU.

Na polju eksterne revizije od države kandidata se očekuje da primeni norme definisane od strane Međunarodne organizacije vrhovnih revizorskih institucija konkretnije standarde Deklaracije iz Lime i Deklaraciju iz Meksika, koje predviđaju funkcionalne, institucionalno i finansijski nezavisne vrhovne revizorske institucije koje svoje izveštaje podnose isključivo parlamentu.

Polja 3 i 4 sadrže glavni deo EU prava koji se prenosi u nacionalno zakonodavstvo. Tamo gde je ono direktno primenljivo posebna pažnja se nakon članstva usmerava na administrativne strukture i kapacitete.

Poglavlje 32 nema merila – suštinski se otvori, relativno kratko pregovara i vrlo brzo zatvori. Merila su uvedena tek kod hrvatskog pregovaranja i sada su sastavni deo i crnogorskih i srpskih pregovora.

U praksi utvrđivanje merila znači da se države članice na predlog EK slože da postave uslov bez kog nije moguće otvoriti poglavlje.

Izvor: Vebsajt Srbija danas, 01.12.2015.
Izvod iz vesti, Naslov, Obeležavanje: Redakcija