Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O OZAKONJENJU OBJEKATA: CENA IZVEšTAJA O ZATEčENOM STANJU, KOJI JE NEOPHODAN ZA OZAKONJENJE NELEGALNIH OBJEKATA, ZAVISI OD KVADRATURE OBJEKTA, LOKACIJE, TARIFE PROJEKTNOG BIROA


Zakon o ozakonjenju objekata ("Sl. glasnik RS", br. 96/2015 - dalje: Zakon) stupio je na snagu 27. novembra 2015. godine.

Osim takse od 5.000 dinara, koju će vlasnici nelegalnih objekata morati da plate da bi ozakonili objekat do 100 kvadratnih metara, biće im potrebno još najmanje 22.000 dinara za Izveštaj o zatečenom stanju sa elaboratom geodetskih radova. Cena ovog dokumenta "raste" sa kvadraturom objekta, ali zavisi i od lokacije na kojoj se nalazi, kao i od projektnog biroa koji se prihvati posla.

Izveštaj podrazumeva izlazak na teren tima inženjera, koji čine arhitekta, geometar, elektroinženjer, koji svojim potpisima dokazuju da je objekat funkcionalan i bezbedan za stanovanje.

- Deo posla koji bi trebalo da uradi inženjer koštaće minimum 12.000 dinara, a još toliko će verovatno naplaćivati i geometri koji prave snimak zatečenog stanja - kaže Metodije Koneski, iz projektnog biroa u Nišu. - Pričalo se da će izveštaj koštati oko 9.000 dinara, ali mislim da to nije moguće napraviti za toliko para. Taj posao je složen i potrebno je četiri do pet dana da se završi. Mora se izaći na teren, premeriti i nacrtati, a izrada uključuje više stručnjaka. Verujem da će cena po kvadratu biti od jednog do dva evra, ali će zavisiti i od veličine objekta i lokacije na kojoj se nalazi. Jer, i ako je objekat od samo 40 kvadrata za njega je potrebno uraditi isti posao kao i za tri puta veći. Zato izveštaj sigurno neće biti moguće napraviti za 4.000 ili 5.000 dinara.

U geodetskim kancelarijama u Beogradu kažu da će snimak koji je neophodni deo izveštaja, naplaćivati od 10.000 do 16.000 dinara.

- Dosta se spekuliše oko cene ozakonjenja i nadležni nastoje da ona bude što niža - kaže geometar. - To zavisi od veličine objekta i mesta, jer ne košta isto ako se nalazi u blizini biroa i na 50 kilometara, u nekom udaljenom mestu.

Da bi sastavili izveštaj, prilikom izlaska na teren, geometar izrađuje geodetski snimak, dok arhitekta potvrđuje da objekat nije sklon rušenju i da nema ozbiljnih nedostataka u izgradnji. Ukoliko priključak za struju nije legalan mora se angažovati elektroinženjer koji proverava ispravnost instalacija. Postupak traje od pet do deset dana, nakon čega se dobija kompletan izveštaj potreban za ozakonjenje.

U Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture preporučuju da vlasnici nelegalnih objekata na nekoliko mesta provere koliko će ih koštati izrada ovog dokumenta. - U saradnji sa Privrednom komorom Srbije, zatražićemo od projektantskih kuća i preduzetnika da se uključe u proces ozakonjenja, tako što će omogućiti što povoljnije cene za izdavanje ovog izveštaja. Ukoliko se postigne dogovor, na sajtu Ministarstva biće objavljene adrese projektnih biroa koji su spremni da po povoljnim cenama izdaju izveštaj o zatečenom stanju, navode iz Ministarstva.

Izvor: Vebsajt Novosti, Z. Radović,01.12.2015.
Naslov: Redakcija