Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

DO 15. NOVEMBRA 2022. GODINE OTVOREN POZIV ZA DODELU BESPOVRATNIH SREDSTAVA INOVATORIMA: Fond za inovacionu delatnost dodeljuje od 80.000 do 300.000 evra po pojedinačnom projektu, a preduzeća su za implementaciju projekta u obavezi da obezbede i deo sredstava iz drugih privatnih izvora


Inovativnim preduzećima i timovima u Srbiji do 15. novembra je na raspolaganju novi javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava Evropske unije, podsetila je EU info mreža.

Sredstva u visini od 3,2 miliona evra kroz IPA projekat “Povećanje kapaciteta i tehnološke spremnosti malih i srednjih preduzeća” zajednički obezbeđuju Srbija i Evropska unija.

Evropska unija kroz nekoliko programa dodeljuje bespovratna sredstva preduzećima, preduzetnicima, mikro i malim pravnim licima, zadrugama. Ta sredstva i programi implementiraju se kroz Fond za inovacionu delatnost i Razvojnu agenciju Srbije.

U zavisnosti od programa, Fond za inovacionu delatnost dodeljuje od 80.000 do 300.000 evra po pojedinačnom projektu, a preduzeća su za implementaciju projekta u obavezi da obezbede i deo sredstava iz drugih privatnih izvora.

Na taj način, Fond zajedno sa preduzećima učestvuje u istraživanjima i razvoju inovativnih rešenja, koja, kako se navodi, posledično imaju pozitivan uticaj na nacionalnu privredu.

Projektne prijave iz svih oblasti nauke i tehnologije i svih industrijskih sektora podnose se putem portala, a neophodna dokumentacija za prijavu i detaljne informacije o javnom pozivu nalaze se na internet prezentaciji Fonda za inovacionu delatnost.

Na konkurs “Srbija i EU – oprema za privredu”, namenjen preduzetnicima, mikro i malim pravnim licima, zadrugama i privrednim subjektima koji obavljaju proizvodnu/građevinsku delatnost, zainteresovani mogu da se prijave do utroška sredstava, a najkasnije do 31. decembra 2022. godine.

Iz budžetskih sredstava obezbeđeno je 1,9 milijardi dinara bespovratnih sredstava, dok su dodatna sredstva obezbeđena iz pretpristupnih fondova EU – IPA 19, u iznosu od 10 miliona evra.

U pitanju je kombinacija bespovratnih sredstava i povoljnih kredita kod poslovnih banaka, odnosno finansijskog lizinga kod lizing kompanija.

Ministarstvo privrede Srbije sufinansira nabavku nove opreme direktno uključene u proces proizvodnje razmenljivih dobara i nove opreme za izvođenje građevinskih radova, i to u vidu bespovratne pomoći u iznosu od 25 odsto neto vrednosti opreme koja se nabavlja, dok se 70 odsto neto vrednosti opreme finansira iz kredita poslovnih banaka ili finansijskog lizinga kompanija (partnera na Programu), a pet odsto je učešće samog privrednog subjekta, piše u saopštenju.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Biznis, 01.11.2022.
Naslov: Redakcija