Zastava Bosne i Hercegovine

PRIJAVLJIVANJE PRIHODA OSTVARENOG IZ INOSTRANSTVA: Udružuju se frilenseri. Traže rešavanje aktuelnog problema koje je izazvao poziv na samoinicijativno prijavljivanje i izvršavanje poreskih obaveza, te trajno regulisanje statusa radnika na internetu


Nakon najave Poreske uprave da će pokretati prijave protiv fizičkih lica koja su primala uplate iz inostranstva, pokrenuta je Inicijativa radnika na internetu.

"U saopštenju Poreske uprave, osim najave kazni, nije se moglo pročitati ništa više. Napravljena je grupa na Fejsbuku, koja trenutno okuplja skoro 3000 članova jer je postojala potreba da se na šturo saopštenje nadležnih organa odgovori organizovano, sa što jasnijom porukom", kažu u Inicijativi.

Kako navode, vremenom su se iskristalisali glavni ciljevi: rešavanje aktuelnog problema koje je izazvao poziv na samoinicijativno prijavljivanje i izvršavanje poreskih obaveza, te trajno regulisanje statusa radnika na internetu. To je rezultovalo i odlukom da se formira Udruženje radnika na internetu.

"Udruženje će se pre svega baviti unapređenjem i zaštitom radnih prava radnika na internetu kroz pravnu pomoć i podršku članovima Udruženja i zalagati za regulaciju statusa i poboljšanje uslova rada radnika na internetu. Prvi korak nam je okupljanje tima stručnjaka u oblasti poreskih i radnih prava. Već su održane dve javne onlajn diskusije gde se razgovaralo o zahtevu Poreske uprave i objektivnim preprekama u ostvarenju ovog zahteva, ali i o mogućim opcijama za buduća rešenja. Trenutno prikupljamo članstvo, raste interesovanje i podrška za naše udruženje, zajednički dogovaramo strategiju za dalje rešavanje problema", objašnjavaju iz Inicijative.

Oni dodaju da su do sada razgovarali sa Mariom Reljanovićem, stručnjakom za radno pravo, Brankom Anđelković, stručnjakinjom za digitalni rad i Nikolom Ilievskim, studentom ekonomije.

"Sve troje se slažu u tome da se radnopravni i poreskopravni status radnika na internetu mora zakonski regulisati tako da odgovara specifičnoj prirodi ove vrste rada. Kod stručnjaka smo naišli na razumevanje naše situacije i odobravanje osnivanja udruženja kao instrumenta za predstavljanje interesa radnika na internetu i uspostavljanja komunikacije sa donosiocima javnih odluka", navode.

Predstavnici Inicijative ističu da je još rano za definitivne predloge.

"Razmišlja se u smeru predlaganja progresivnih stopa poreza i doprinosa u zavisnosti od visine zarada ili, uvođenja jedinstvenog, znatno smanjenog poreza. Sam način izračunavanja poreza i doprinosa koje treba platiti morao bi se pojednostaviti uz korišćenje elektronskog plaćanja. Po važećem zakonu, situacija je takva da za bukvalno svaki, pa čak i najmanji uplaćeni iznos na naš račun, treba podnositi zasebnu poresku prijavu i plaćati porez, kao i namete za PIO i zdravstveno osiguranje, što je apsurdno. Zemlje u okruženju, na primer Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Bugarska, uopšte ne obavezuju frilensere na plaćanje doprinosa, odnosno, tamo se plaća samo porez, uglavnom ne više od 10 odsto", kažu oni.

Na pitanje šta su, prema njihovom mišljenju, najveći problemi sa kojima se suočavaju frilenseri u Srbiji trenutno, navode da su oni, zbog pokušaja striktne primene neprilagođenih i zastarelih zakona na nove poslovne okolnosti, dovedeni u situaciju u kojoj ni na koji način ne mogu da plate sve poreze i doprinose za prethodnih pet godina - postojeći zakon ih obavezuje, ali u isto vreme ne prepoznaje kao posebnu grupu radnika koja ostvaruje prihode i prava.

"Naravno da se zalažemo za to da ovako visoke namete ne treba plaćati unazad, sadašnja stopa poreza i doprinosa iznosi 50 odsto prihoda i kada se na to dodaju kamate, dobijamo ogromne iznose koje treba platiti u veoma kratkom roku, što je finansijski neizvodivo. Ogroman broj naših članova ističe da bi trebalo da rade nekoliko narednih godina da bi platili ovaj navodni dug, a da pri tom ne bi mogli da izdržavaju porodice ili nastave sa školovanjem ukoliko su studenti", napominju predstavnici Inicijative.

Uz to, oni poručuju da treba ispraviti i pogrešnu sliku u javnosti o ljudima koji posluju na taj način.

"Frilenseri, u najvećem broju, nisu 'bahati klinci' koji prave video klipove i zarađuju bajkovite sume novca. Mi smo nešto potpuno drugo, ljudi koji svoje diplome i znanje nisu uspeli da uposle u domaćim firmama i koji su uz dodatne napore, učenje i kvalifikovanje pronašli način da rade za strane poslodavce, a da pritom ostanu u svojoj zemlji i doprinose njenom ekonomskom razvoju. Nadamo se da će u njoj i dalje biti mesta za nas", zaključuju u Inicijativi radnika na internetu.

Fejsbuk grupa Inicijativa radnika na internetu objavila je celokupno rešenje Poreske uprave kojem je frilenseru retroaktivno obračunat porez. Reč je o poreskom zaduženju za protekle četiri godine, prenosi Startit.

On je uložio žalbu tražeći da mu bar priznaju da je pravio autorska dela, s obzirom na to da radi na kreiranju mobilnih igara, ali mu ni to nisu priznali, tako da će mu poreska osnovica biti mnogo veća. Odnosno, umesto na 66 odsto, sve poreze i doprinose će plaćati na 80 odsto zarade.

Prema računici koja se nalazi u njegovom rešenju, potrebno je da plati 20 odsto poreza, 25,5 za PIO i 10,3 procenta za zdravstveno, što su sve propisane dažbine za uplate iz inostranstva, koje se računaju kao prihod.

"Na sve to idu nenormalne kamate. U mom slučaju, za 2017. godinu dodaju skoro 40 odsto za kamate. Sve u svemu, rok za plaćanje mi je 15 dana. Imam pravo i na žalbu, ali ona ne zaustavlja izvršenje", kaže frilenser.

On još uvek nije uputio zahtev za da reprogramira dug, jer mu je rešenje tek stiglo, ali za sada kao izlaz vidi to da ga to otplaćuje na rate. Međutim, plaši se da ako reprogram bude samo dve godine, to bi značilo da će on svakog meseca morati da plaća oko 3.000 evra, kako bi namirio sve zaostale dugove sa kamatom.

Ono što treba naglasiti jeste da je proces protiv ovog frilensera pokrenut još u junu, pre objave saopštenja Poreske uprave u kojem se frilenseri pozivaju da podnesu prijave za porez na prihode iz inostranstva.

Podsetimo, Poreska uprava Srbije saopštila je da je identifikovala sva fizička lica, koja su poreski obveznici, koji u inostranstvu ostvaruju prihod pružanjem usluga razvoja softvera, prevođenja, držanja časova stranog jezika, grafičkog dizajna, kao i jutjuberi, influenseri ne plaćaju porez i druge doprinose.

Ministar finansija Siniša Mali potom je pozvao sve filensere koji duguju za porez da obeveze plate.

Rekao je da porez mora da se plati, a da se o eventualnim olakšicama u budućnosti može dogovoriti. Frilenserima je poručio i da, ukoliko ne znaju sami da obračunaju porez, mogu angažovati savetnika, a poslao im je i još nekoliko važnih poruka..

Izvor: Vebsajt B92 i Blic, 29.10.2020.
Naslov: Redakcija