Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O PODELI MOTORNIH I PRIKLJUČNIH VOZILA I TEHNIČKIM USLOVIMA ZA VOZILA U SAOBRAĆAJU NA PUTEVIMA: Vozila moraju biti opremljena zimskom opremom ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica


Upotreba zimskih guma obavezna je od 1. novembra do 1. aprila na sve četiri točka, ako na putu ima snega, leda ili poledice.

Dubina šare na gazećem sloju na pneumaticima mora biti minimum četiri milimetara.

Takođe, od 1. novembra do 1. aprila izvan naseljenih mesta obavezno je u prtljažniku imati lance ili druga sredstva za povećanje trakcije točkova.

Kada je sneg na kolovozu, lanci se montiraju na pogonske točkove, i to na onim saobraćajnicama gde je označena njihova obavezna upotreba.

U naseljenim mestima, vozila ne moraju biti opremljena lancima. U zimskoj opremi autobusa i teretnih vozila obavezna je još i lopata.

Kazne za neispravne gume su od 6.000 do 20.000 dinara, a za pravna lica od 100.000 do 800.000 dinara.

Stručnjaci upozoravaju da letnje gume na temperaturi ispod sedam stepeni gube svoju najvažniju karakteristiku, dobro prijanjanje na asfalt.

Takođe, njihov zaustavni put prilikom kočenja je i do dva puta duži od propisanog traga koji ostavljaju zimski pneumatici.

Veća dubina kanala na šarama guma za zimu glavni je razlog zašto čak i najjeftiniji zimski pneumatici imaju četiri puta bolje prijanjanje nego letnji.

Šare zimskih guma su tako oblikovane da sprečavaju zadržavanje snega i pojavu "akvaplaninga" (kada vozilo svojom težinom ne može da istisne vodu na putu ispod gume).

Pneumatike starije od pet godina potrebno je detaljno kontrolisati jednom godišnje.

Zimski pneumatici su bolji za upotrebu čak i kada su kolovozi suvi, a posebno ako su temperature niže od sedam stepeni.

Konstrukcija metalnog kostura zimske gume takođe je tvrđa i otpornija na mehaničke udare.

Izvor: Vebsajt Politika, 30.10.2020.
Naslov: Redakcija