Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O ZAŠTITI STANOVNIŠTVA OD ZARAZNIH BOLESTI: Deca vraćena kući iz niškog vrtića jer nisu vakcinisana, ubuduće uslov pentaksim vakcina


Mališani koji nisu bili kompletno vakcinisani u prethodna dva dana nisu mogli da pohađaju vrtiće Predškolske ustanove "Pčelica" u Nišu, a od 1. novembra 2017. godine je to ograničenje promenjeno tako da je uslov za boravak u vrtićima primljena "pentaksim" vakcina, izjavila je direktorka "Pčelice" Svetlana Mitić.

Ona je ukazala da je na sastancima sa pedijatrima Doma zdravlja u Nišu dogovoreno da uslov za boravak u vrtićima budu primljene tri doze "pentaksim" vakcine i zakazana revakcinacija.

Kombinovana petovalentna vakcina "pentaksim" koristi se u cilju zaštite protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečije paralize i hemofilusa influence tipa B.

"Roditelji su obavezni da od izabranog pedijatra dobiju potvrdu o zakazanoj revakcinaciji", dodala je Mitićeva.

Prema njenim rečima, u 25 vrtića "Pčelice" upisano je nešto više od 6.200 mališana, a malo dece prethodnih dana vraćeno je zbog toga što roditelji nisu imalo potvrdu o vakcinisanju. Ona je istakla da je "Pčelica" kao kolektivna ustanova dužna da poštuje Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ("Sl. glasnik RS", br. 15/2016) i dopise koje dobija od Doma zdravlja.

"U prethodnom dopisu Doma zdravlja zatraženo je od nas da deca budu kompletno vakcinisana, sa posebnim akcentom na MMR vakcinu zbog pojave malih boginja na Kosovu i Metohiji", izjavila je Mitić.

Analize Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" su potvrdile da u Nišu nema malih boginja i da dete za koje se sumnjalo da je obolelo od malih boginja, ipak nema tu virusnu bolest.

Izvor: Vebsajt 021, 01.11.2017.
Naslov: Redakcija