Zastava Bosne i Hercegovine

UNIJA POSLODAVACA SRBIJE: Ekonomska politika favorizovanja stranih direktnih investicija je kontraproduktivna i teško održiva. Neophodno stimulisanje domaćih malih i srednjih preduzeća, kao nosilaca privrednog razvoja, kroz smanjenje postojećih fiskalnih i parafiskalnih nameta


Ko vuče privredu i šta o tome govori primer iz Paraćina? Grupa tamošnjih privrednika nude, kako kažu, dokaze iz istraživanja koje pokazuje da su nosioci privrednog razvoja mala i srednja preduzeća, a ne strani investitori.

U bivšim socijalističkim gigantima Paraćina - staklari, cementari i štofari radilo je više od 8.000 ljudi od kojih je tranziciju na radnom mestu preživelo tek hiljadu i nešto.

Broj od oko 7.000 nezaposlenih sporo opada, a bio bi i veći da privredna društva nisu zamenila novonastala mikro, mala i srednja preduzeća. To tvrde paraćinski privrednici.

"Pogrešno je promovisanje samo stranih investicija, a zanemarivanje lokalnih i regionalnih manjih firmi i stranih što da ne. Mala i srednja preduzeća na našem primeru su nosioci zapošljavanja bez ikakvih podsticaja, jer to naši propisi onemogućavaju", izjavio je predsednik opštine Paraćin Saša Paunović.

Ekonomska politika Vlade kroz favorizovanje stranih direktnih investicija je kontraproduktivna i teško održiva, poručuju iz Unije poslodavaca Srbije.

"Radi se o diskriminaciji malih preduzetnika i prosto neshvatljive politike Vlade Republike Srbije koja između pet i deset hiljada plaća radno mesto, koje plaća", rekao je Slavenko Grgurević iz Unije poslodavaca.

I zato bi, zaključuju, država težište trebalo da prebaci na jačanje domaće privrede.

"Privreda Srbije ne traži nikakve posebne podsticaje ni investiranja, samo traže da se smanje postojeći fiskalni i parafiskalni nameti", kaže Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije.

Kao primer za svoju tvrdnju, paraćinski privrednici navode da su mala i srednja preduzeća izgradila 34 objekata, dok je opština za dolazak jednog stranog investitora pristala na 10 miliona evra subvencija, 15 miliona evra ulaganja i davanje 7 hektara građevinskog zemljišta bez naknade. Pritom je, tvrde privrednici, efekat zapošljavanja isti kao u slučaju malih i srednjih preduzeća.

Izvor: Vebsajt N1, Jelena D. Petrović, 01.11.2017.
Naslov: Redakcija