Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

REFORMA OBRAZOVNOG SISTEMA KROZ IZMENE SISTEMSKIH ZAKONA U PROSVETI: Počinje rad na više zakona kojim će se poslodavcima omogućiti veća ulogu u sistemu obrazovanja. U osnovne škole će, kroz tehničko obrazovanje, biti uveden novi predmet preduzetničko vaspitanje


Trenutno se radi na posebnom Zakonu za osnovne škole kojim će kroz tehničko obrazovanje biti uveden novi predmet preduzetničko vaspitanje, najavio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Mladen Šarčević.

On je precizirao da to ne znači da će deca biti opterećena sa više časova, već da će od petog razreda preduzetničko vaspitanje učiti kroz tehničko obrazovanje.

Šarčević kaže da od sledeće nedelje počinje rad na više zakona kojim će se omogućiti poslodavcima veća ulogu u sistemu obrazovanja.

"Ne menjamo zakone zbog ne znam čega, već zbog promena kvaliteta obrazovanja u Srbiji i želje da mladi ljudi dođu do svog parčeta hleba", rekao je ministar na okruglom stolu "Uloga lokalnih samouprava u dualnom obrazovanju".

Dualno obrazovanje, dodaje Šarčević, ne doživljavaju svi na isti način, da već postoje dobri resursi u pojedinim školama, a da je sve više škola i kompanija koje su zainteresovane za taj način rada.

On je pojasnio da poslodavac ima potrebu da dobije radnika koji je obučen, te da je u školovanju takvih kadrova neophodna saradnja škola, lokalne samouprave, privrede.

Predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež, rekao je da su se sklopile kockice da se uvede dualno obrazovanje u škole, te da je prelomni momenat da se kaže da li ćemo školovati buduće generacije za evropsko tržište rada, ili će se školovati izgubljene generacije.

Pojašnjava da su najčešće zamerke investitora iz inostranstva, ali i domaćih privrednika problem kvalitetna radna snaga.

Dodaje da dualno obrazovanje svi doživljavaju na svoj način i često se može čuti da "država želi da dobije jeftinu radnu snagu na traci".

"Pokušavamo da otklonimo tu vrstu nerazumevanja", rekao je Čadež i dodao da je uloga lokalne samouprave značajna za podsticaj da se odgovori na potrebe za obrazovanom radnom snagom.

"Svi su svesni da se dualno obrazovanje uvodi korak po korak. Niko nije uveo za jednu školsku godinu. Treba da uvodimo profile za koje znamo da će biti održivi narednih 10 do 15 godina", rekao je predsednik PKS.

Prema njegovim rečima, suština dualnog obrazovanja je da se učenici školuju u školi, a da dobar deo svog učenja imaju na radnom mestu u fabrikama, a da mentor bude neko ko je sertifikovan u tom preduzeću.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 02.11.2016.
Naslov: Redakcija