Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O PRIVREMENOM UREĐIVANJU NAČINA ISPLATE PENZIJA: Udruženja sindikata penzionera i sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije traže ukidanje Zakona, vraćanje redovnog usklađivanja penzija dva puta godišnje, te povraćaj do sada oduzetog novca sa kamatom


Više od 4.000 penzionera, članova Udruženje sindikata penzionera Srbije i Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije, protestovalo je na Trgu Nikole Pašića zatraživši još jednom od premijera i poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije da ponište Zakon o privremenom uređivanju načina isplate penzija ("Sl. glasnik RS", br. 116/2014), koji je stupio na snagu pre dve godine.

Milorad Vujasinović, predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije, poručio je da se što pre nastavi redovno usklađivanje penzija dva puta godišnje, ali i da se penzionerima nadoknadi sve izgubljeno za protekle dve godine i to sa kamatom.

Želimo sa skrenemo pažnju Vladi, Narodnoj skupštini Republike Srbije, MMF-u i predstavnicima Evropske unije da je poslednji trenutak da se prestane s protivustavnim umanjenjem penzija i one vrate na nivo pre smanjenja - istakao je Vujasinović.

Budući da, kako je rekao, na ove zahteve već dve godine dobijaju odgovor da para nema za vraćanje penzija na staro, penzioneri smatraju da novca ima i da je potrebno da se umesto štednje preko njihovih džepova sprovedu strukturne reforme u privredi, kako bi se smanjila davanja iz budžeta za firme koje nisu profitabilne već 20 ili 30 godina.

 – Neophodno bi bilo reorganizovati državnu upravu i lokalne samouprave, osloboditi se viška zaposlenih i smanjiti budžetske rashode. Posebno je pitanje zašto se država svesno odriče novca od neocarinjene robe, koja se uvozi u Srbiju – kaže Dragan Radović, član Ekonomskog saveta Udruženja, dodavši da je za poslednju deceniju na ovaj način izneto više od 55 milijardi evra iz zemlje.

Penzioneri su šetnju nastavili do zgrade Ustavnog suda zatraživši smenu predsednice tog suda, Vesne Ilić-Prelić.

Insistiramo da Ustavni sud Srbije u roku od šest meseci rešava ustavne žalbe i inicijative za ocenu ustavnosti zakona kojima su oštećeni najstariji - rekao je Mihajlo Radović, predsednik beogradskog Udruženja sindikata penzionera.

Zatražili su i da se donese imovinska i socijalna karta građana i na osnovu nje usvoji novi Zakon o porezu na imovinu, čime bi najbogatiji građani porez plaćali po znatno višim stopama od građana koji su slabog imovnog stanja.

Penzioneri smatraju da treba smanjiti rad na crno i zaustaviti praksu poslodavaca koji svojim zaposlenima zvanično isplaćuju minimalne zarade i na njih uplaćuju poreze i doprinose, a ostatak koji je često veći od prijavljenog isplaćuju na ruke, čime direktno potkradaju državu, PIO fond, zdravstvo, prosvetu, kulturu i sve druge korisnike budžeta. Najstariji su se na protestu dotakli i odluke da svaki penzioner dobije po 5.000 do 6.000 dinara jednokratne pomoći do kraja 2016. godine, ističući da im ne treba milostinja, nego samo ono što su stekli dok su radili i uplaćivali doprinose za PIO.

Izvor: Vebsajt Politika, Jasna Petrović-Stojanović, 01.11.2016.
Naslov: Redakcija