Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

REPUBLIČKI GEODETSKI ZAVOD: Uputstvo za postupanje u održavanju katastra nepokretnosti i katastra vodova na delovima teritorije Grada Beograda


U cilju prevazilaženja problema neadekvatne geodetske osnove za održavanje katastra nepokretnosti i katastra vodova, Sektor za geodetske radove Republičkog geodetskog zavoda, doneo je Uputstvo za postupanje u održavanju katastra nepokretnosti i katastra vodova na delovima teritorije Grada Beograda.

U Sektoru za geodetske radove izvršena je analiza stanja geodetskih mreža na teritoriji gradskih opština Palilula, Zvezdara, Stari Grad, Vračar, Čukarica, Voždovac, Rakovica, Savski Venac, Novi Beograd i Zemun. Konstatovano je da, na teritoriji navedenih opština, postoje dva međusobno nesaglasna koordinatna sistema, kao i da je veliki deo tačaka za održavanje premera uništen ili je njihova upotreba onemogućena.

Najveći deo mreža razvijen je za potrebe osnovnog premera, u periodu od 1930-1936. godine. Sve tačke iz osnovnog premera su u sistemu Državne trigonometrijske mreže u Gaus-Krigerovoj projekciji.

U periodu od 1955. do 1986. godine realizovana je nova gradska trigonometrijska mreža i nova geodetska osnova za snimanje detalja u "lokalnom koordinatnom sistemu".

Razlika između državnog koordinatnog sistema i "lokalnog sistema" je oko 30cm.

Takođe, tokom vremena, izgradnjom grada i povećanjem uzidanosti terena, veliki deo tačaka za održavanje premera je uništen ili je njihova upotreba onemogućena.

Kako bi se prevazišli navedeni problemi u postupku izvođenja geodetskih radova kod održavanja katastra nepokretnosti i katastra vodova, doneto je Uputstvo za postupanje u održavanju katastra nepokretnosti i katastra vodova na delovima teritorije Grada Beograda.

Izvor: Vebsajt Republičkog geodetskog zavoda, 31.10.2016.
Naslov: Redakcija