Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O PRIVREMENOM UREĐIVANJU NAČINA ISPLATE PENZIJA: UDRUżENJE SINDIKATA PENZIONERA PODNEćE żALBU EVROPSKOM SUDU ZA LJUDSKA PRAVA POVODOM OVOG PROPISA, čIJU JE USTAVNOST POTVRDIO USTAVNI SUD


Predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije, Milorad Vujasinović, najavio je da će se to udruženje žaliti Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu povodom Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija ("Sl. glasnik RS", br. 116/2014 - dalje: Zakon).

Na okruglom stolu na temu "Od Ustavnog suda do Strazbura", Vujasinović je podsetio da je Ustavni sud potvrdio ustavnost tog Zakona, kao i usklađenost sa potvrđenim međunarodnim ugovorima, ali je dodao da penzioneri moraju da iskoriste sve mogućnosti da ostvare svoja prava, koja su im, kako kažu, uskraćena postupcima Vlade, Narodne skupštine i Ustavnog suda Republike Srbije.

On je naveo da je Zakonom oštećeno više od 700.000 penzionera kojima su umanjene penzije, ali donekle i oni kojima nisu umanjene penzije, jer su, kako je rekao, za godinu dana porasle cene proizvoda, elektroenergije, grejanja, poreza na imovinu.

Vujasinović tvrdi i da ih u nameri da se dalje bore za svoja prava podržava više od 300.000 članova.

Ustavni sud je utvrdio da nema osnova za pokretanje postupka za utvrđivanje neustavnosti Zakona i njegove nesaglasnosti sa potvrđenim međunarodnim ugovorima.

Izvor: Vebsajt Novosti, 30.10.2015.
Naslov: Redakcija