Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

GRAĐANIN PREDLOŽENIM IZMENAMA ZAKONA MOŽE DA IZABERE DA LI ĆE OTIĆI KOD JAVNOG BELEŽNIKA ILI ĆE PRVO OTIĆI KOD ADVOKATA, A ZATIM KOD JAVNOG BELEŽNIKA: SOLEMNIZACIJA ZNAčI DA NOTAR MORA DA OVERI POTPIS, PLUS DA SE SAGLASI SA SADRžAJEM AKO GA PRIHVATI


Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je da u razgovorima sa predstavnicima advokature postoji pomak, navodeći da su razgovori vođeni u subotu bili u veoma korektnoj i otvorenoj atmosferi, kao i da su se sagovornici obavezali da se razgovori nastave, ali nije rekao kada će biti nastavak.

Da li je to, kaže Selaković, pomak u smeru koji bi to želeo vrh advokatske komore - sigurno da nije, da li je pomak u smeru koji bi želeo ja kao predstavnik države - nije ni to.

"Da li pomak postoji, mislim da postoji, ako ništa drugo razgovarali smo veoma korektno i otvoreno detaljnije o predlozima koje je advokatura dostavila ministarstvu pre dvadesetak dana", kaže Selaković.

"Prošli smo kroz to i ako ništa drugo obavezali smo se da ćemo i dalje da razgovaramo i razmišljamo o tome kako da rešavamo probleme", rekao je Selaković.

Selaković je rekao da javno beležništvo postoji u svim evropskim državama i da je Srbija izabrala model koji spada među najbolje, najefikasnije i da se primenjuje na najvećem delu teritorije Nemačke, u Švajcarskoj, Francuskoj i drugim zemljama.

"Dakle, ako se većina priklanja takvom modelu nećemo valjda ići mimo sveta. Srbija je na ovo čekala 19 godina i stalno odlagala, mi smo ušli u ovo, mi ćemo u ovome ići do kraja", rekao je Selaković.

To neće ići glatko ali je bitno da država kontroliše šta se radi na tržištu prometa nekretnina, naglasio je Selaković navodeći da će se izmene zakona o beležništvu i prometu nekretnina naći sutra, ponedeljak, pred poslanicima i da on očekuje u sredu glasanje o njima.

Selaković je rekao da je javni beležnik kontrolor zakonitosti pravnog prometa i da njih na to mesto, uz ispunjenje važnih preduslova, imenuje država.

"Po onome što je vrh advokatske komore tražio od nas, to je svođenje javnog beležnika na sudskog overitelja ili sudskog zapisničara, da notarski, javno beležnički zapis, kao vrsta isprave više uopšte ne postoji", rekao je Selaković.

  • Prema njegovim rečima, građanin predloženim izmenama zakona može da izabere da li će otići kod javnog beležnika ili će prvo otići kod advokata a zatim kod javnog beležnika, ali mu trošak ostaje isti jer za pretvaranje privatne isprave u javnu neće platiti punu tarifu notaru.

Potpredsednik Advokatske komore Srbije Zoran Jevrić je rekao da advokati traže da im se vrate "prava koja su im uvek pripadala" jer je sada "advokatima i građanima praktično oduzeta poslovna sposobnost".

Prema njegovim rečima, građani ne mogu više ništa da sastave i urade, već moraju po svoje mišljenje da idu kod notara a takođe ne važi više ono što advokati sastave, već to "podleže proceni javnog beležnika da li je tako ili nije tako".

  • Jevrić je pojasnio da solemnizacija znači da notar mora da overi potpis, plus da se saglasi sa sadržajem ako ga prihvati.

"Mi to ne tražimo, već legalizaciju. Ono što napravi advokat i stavi svoj pečat, mi tražimo da se to samo legalizuje, znači da se samo overe potpisi", rekao je Jevrić.

"Nećete valjda reći da mi ne znamo da napravimo ugovor i da to treba da podleže nekoj proveri pa čak može da se desi da notar iz nekog razloga to odbije", rekao je Jevrić.

Javni beležnik Đorđe Sibinović je rekao da se ne radi ni o kakvom ograničenju slobode volje već o "stabilizaciji materijalno pravnog odnosa različitih stranaka kada učestvuju u pravnim poslovima".

  • On napominje da svi javnobeležnički zapisi u Evropi moraju imati istu formalnu sadržinu i istu obavezujuću snagu za sve pravne sisteme i pravne poretke svih zemalja u Evropskoj uniji.
Izvor: