Zastava Bosne i Hercegovine

ODRŽAN VEBINAR KOMPANIJE PARAGRAF NA TEMU " OBAVEZA OBJAVLJIVANJA INFORMATORA O RADU I PREKRŠAJNA ODGOVORNOST ORGANA JAVNE VLASTI PREMA ZAKONU O SLOBODNOM PRISTUPU INFORMACIJAMA OD JAVNOG ZNAČAJA": 30. septembar 2022. godine


Kompanija Paragraf održala je, 30. septembra 2022. godine, vebinar sa temom "Obaveza objavljivanja informatora o radu i prekršajna odgovornost organa javne vlasti prema Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja".

Na vebinaru učesnici su imali priliku da se detaljno upoznaju sa izmenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, koje se odnose, pored ostalog, na proširenje pojma organa vlasti, kao i način postupanja sa zahtevima koji sadrže tajne podatke u smislu Zakona o tajnosti podataka. Rukovodioci, ovlašćena lica i zaposleni kod organa vlasti su bili u prilici da se upoznaju sa novinama u pogledu određivanja ovlašćenog lica, sadržinom i obavezom objavljivanja informatora o radu i novim rokom za podnošenje izveštaja Povereniku, kao i izmenama prekršajnih odredaba. Takođe, učesnici su se upoznali sa postupkom koji se po podnetom zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja vodi pred organom vlasti, pravnom zaštitom koja se ostvaruje pred Poverenikom, a posebno ovlašćenjem Poverenika da prinudi izvršenika - organ vlasti da ispuni obaveze iz rešenja Poverenika posrednom prinudom, izricanjem novčanih kazni, kao i ovlašćenjem da podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka za prekršaje predviđene Zakonom i da izda prekršajni nalog.

Poseban deo vebinara odnosio se na pitanja u vezi sa obavezom objavljivanja informatora o radu, koje su organi javne vlasti u obavezi da izrade u skladu sa Uputstvom za izradu i objavljivanje informatora o radu organa javne vlasti ("Sl. glasnik RS", br. 10/2022) koje je izdao Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Predavači na vebinaru su bili:

• Milan Marinović, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i

• Mirela Zozi Jeković, šef odseka za izveštavanje u Službi Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Teme vebinara su bile sledeće:

POSTUPAK PRED ORGANOM VLASTI I POSTUPAK PRED POVERENIKOM

• Pojam organa vlasti

• Isključenje i ograničenje slobodnog pristupa informacijama od javnog značaja (sprovođenje testa javnog interesa)

• Sadržina zahteva za slobodan pristup i postupanje organa vlasti po podnetom zahtevu

• Postupanje po zahtevu - rokovi i obaveštavanje tražioca, donošenje rešenja

• Pravo na žalbu i rešavanje Poverenika po žalbi

PREKRŠAJNA ODGOVORNOST ORGANA JAVNE VLASTI

• Izvršenje rešenja Poverenika

• Prekršajna odgovornost za kršenje odredaba Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja

• Najčešće dileme i rešenja iz prakse

OBAVEZA OBJAVLJIVANJA INFORMATORA O RADU ORGANA JAVNE VLASTI

• Informator o radu organa javne vlasti, obaveza objavljivanja Informatora i sadržina Informatora o radu

• Podnošenje godišnjeg izveštaja Povereniku o radnjama preduzetim u cilju primene Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja

• Određivanje ovlašćenog lica za postupanje po zahtevima za pristup informacijama od javnog značaja i lica za objavljivanje i ažuriranje Informatora o radu.

Kompanija Paragraf u narednom periodu planira nove vebinare na aktuelne teme koje se odnose na poslovanje budžetskih korisnika.

Izvor: Redakcija Paragraf Lex, 02.10.2022.