Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O PREVOZU PUTNIKA U DRUMSKOM SAOBRAĆAJU: Taksi prevoz samo uz poštovanje Zakona


Blokada Beograda od strane taksista nije rešenje, izjavio je pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Saša Stojanović dodajući da su oni pribegli ekstremnom obliku protesta, iako je ovo ministarstvo od njih tražilo da to ne čine.

Stojanović je istakao da je Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju ("Sl. glasnik RS", br. 68/2015, 41/2018, 44/2018 - dr. zakon, 83/2018 i 31/2019 - dalje: Zakon) prošao sve instance – odobrila ga je premijerka, usvojen je na Vladi i u parlamentu i potpisao ga je predsednik Republike.

Prema njegovim rečima, ovo ministarstvo je preduzelo sve u okviru svojih nadležnosti, uspostavilo pravni okvir, ali detaljnije odluke donose lokalne samouprave pojedinačno.

Svaka samouprava, kako je objasnio, zna svoje potrebe i u skladu sa tim propisuje mere kako bi grad mogao da funkcioniše.

Za sprovođenje Zakona nadležni su grad, policija i komunalna policija, kojoj smo u okviru ovog Zakona dali dodatna ovlašćenja, znajući da grad nema dovoljne kapacitete u inspekcijskom nadzoru da mogu da sankcionišu svaki vid nelegalnog prevoza, rekao je on.

Stojanović je napomenuo da u svakoj radnoj grupi za izradu ili izmenu zakona učestvuju i predstavnici privrede, ali da se nikada niko ispred "Kar goa" nije prijavio da učestvuje u radu radne grupe za izmenu Zakona.

Ministarstvo se, kako je podsetio, od 2014. godine bavi uređivanjem prevoza putnika i nikada nikakvu inicijativu za uvođenje novog oblika prevoza nije dobilo.

On je naveo da "Kar go" radi nezakonito i nelegalno obavlja svoju delatnost, kršeći pri tome ne samo Zakon o prevozu putnika, već i Zakon o udruženjima ("Sl. glasnik RS", br. 51/2009, 99/2011 - dr. zakoni i 44/2018 - dr. zakon), zbog čega je resorno ministarstvo protiv njih podnelo krivičnu prijavu.

Pomoćnik ministra je naveo da je, u cilju rešenja ovog problema, formirana i posebna radna grupa koju čine predstavnici nadležnih institucija, između ostalih i MUP-a, Poreske uprave, inspekcijskih organa, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Takođe, propisali smo i mere koje gradski organi treba da primenjuju kako bi se Zakon uspešno sprovodio, zaključio je Stojanović.

Izvor: Vebsajt Vlade, 01.10.2019.
Naslov: Redakcija