Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

OBJAVLJIVANJE SPISKA NEREGISTROVANIH I REGISTROVANIH SUBJEKATA I POSLODAVACA KOD KOJIH SU ZATEČENA LICA KOJA RADE "NA CRNO"


Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Zoran Đorđević i zaštitnik građana Zoran Pašalić razgovarali su o novini koja se odnosi na objavljivanje spiska neregistrovanih i registrovanih subjekata i poslodavaca kod kojih su zatečena lica koja rade "na crno".

Đorđević je tom prilikom objasnio da je cilj javnog objavljivanja ovog spiska apsolutna zaštita svih zaposlenih i poslodavaca, uz napomenu da će svi biti jednaki pred zakonom i neće biti povlašćenih.

“Moramo da se zajedno borimo za veću bezbednost i zaštitu na radu s jedne strane, a s druge protiv rada "na crno" i nelojalne konkurencije”, poručio je on.

Ministarstvo, kako je podvukao, želi da ovu ideju sprovede i u oblasti socijalne zaštite, u delu koji se odnosi na bezbednost i zdravlje na radu.

Prema njegovim rečima, zaštita i bezbednost na radu veoma je važna za borbu protiv rada "na crno", zbog čega će Uprava za bezbednost i zdravlje na radu pojačati kontrolu kada je u pitanju izdavanje licenci i kontrolu rada onih koji ih već imaju.

Pašalić je podržao praksu koju je uvelo resorno ministarstvo da svake nedelje objavljuje ovaj spisak na svom sajtu.

On je istovremeno ukazao na to da je održan prvi u nizu sastanaka sa resornim ministarstvima koja se bave kontrolom i prevencijom.

“Želimo da zaštitnik građana ima učešće u kontroli svih subjekata i poslodavaca koji se bave gradnjom na teritoriji Republike, kao i svakodnevno izveštavanje o posledicama kontrole kako ne bi dozvolili da se ovakvi događaji ne sankcionišu na pravi način”, podvukao je Pašalić.

On je preneo da, iako ne može da utiče na rad prekršajnih sudova, kao i sudova koji se bave krivično-pravnom materijom u pogledu dužine i ishoda postupka, svakako će preduzeti sve što dozvoljava Zakon o Zaštitniku građana.

To je, kako je objasnio, da učestvuje u postupcima kontrole, kao i da bude obavešten o postupcima i nalazima kontrola koje preduzimaju nadležni u konkretnim slučajevima.

Pašalić je dodao i da će iskoristiti sva pravna sredstva koja mu pripadaju po Zakonu o Zaštitniku građana ("Sl. glasnik RS", br. 79/2005 i 54/2007).

Poštovaćemo sve zakonske mere i podržaćemo one zakone koji se tiču zaštite prava radnika. Ovo je samo jedan u nizu sastanaka, a do kraja nedelje očekujemo sastanke i sa ostalim relevantnim institucijama, poručio je zaštitnik građana.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 02.10.2018.
Naslov: Redakcija