Zastava Bosne i Hercegovine

PROŠIRENJE RADNE GRUPE ZA IZMENU I DOPUNU PRAVILNIKA O RADU TUŽILACA KRITERIJUMIMA I MERILIMA VREDNOVANJA RADA JAVNIH TUŽILACA I ZAMENIKA JAVNIH TUŽILACA


Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) pozvalo je Državno veće tužilaca (DVT) da neodložno proširi sastav radne grupe za izradu Pravilnika o izmenama i dopunama Pravilnika o kriterijumima i merilima vrednovanja rada javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca ("Sl. glasnik RS", br. 58/2014), u skladu sa preporukama GREKO i u nju uključi predstavnike strukovnih udruženja i međunarodnih organizacija.

Naime, kako je saopštilo UST, DVT je oformio radnu grupu koju čine izborni članovi DVT, javni tužioci Apelacionog i Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, dok su iz nje isključeni predstavnici svih relevantnih strukovnih udruženja, kao i međunarodnih organizacija, a koji su učestvovali u pisanju Pravilnika.

UST podseća da je Pravilnik donet širokim konsenzusom, tako da ne vidi razloge da se izmene i dopune pravilnika donose u odsustvu stručne javnosti i bez autentičnih predstavnika zamenika javnih tužilaca koji, kako napominje UST, na sebi nose najveći teret tužilačkog posla.

"Budući da su izborni članovi DVT izabrani od strane struke (svojih kolega tužilaca), te da su neki od njih i sami članovi strukovnog udruženja, ostaje nejasno da li sebe istovremeno smatraju i predstavnicima strukovnog udruženja ili prosto smatraju da više nema potrebe da strukovna udruženja učestvuju u radnim grupama DVT", navodi se u saopštenju UST.

Izvor: Vebsajt RTV, 2.10.2018.
Naslov: Redakcija