Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O POLICIJI: Zakon propisuje da policajac može da primeni takozvana sredstva prinude samo kada ne postoji drugi način da zaštiti sebe i druge. A i tada mora da pazi, jer sredstva prinude mogu biti razna, a policajac mora da upotrebiti najblaže. Ukoliko to nije moguće, nakon upozorenja da će pucati, može da povuče oroz


Kad god policajac potegne oružje, javnost postavlja pitanje – da li je moralo. Pogotovo ako tom prilikom ubije nekoga. Zbog čak četiri slučaja u svega nekoliko dana u kojima su policajci ubili napadače, postavlja se pitanje - da li su prekoračili svoja ovlašćenja.

Pored napada na policiju u Tutinu, u beogradskom naselju Dorćol i talačke situacije u Kraljevu, u kojima su policajci upotrebili oružje, alarm je upaljen pre nekoliko dana, kada je policajac van dužnosti, u pola noći, takođe na Dorćolu, ubio navodno naoružanog napadača koji je pretio gostima kafea.

"Mi ne možemo znati šta se tu zapravo desilo, a sve što smo čuli je samo pokušaj da se unapred opravda ubistvo L.M., što je nedopustivo", kaže advokat Feđa Dimović, zastupnik porodice L.M..

On dodaje da "postoji sumnja da policija nije postupala u skladu ni sa Zakonom o policiji ("Sl. glasnik RS", br. 6/2016), a ni po Krivičnom zakoniku ("Sl. glasnik RS", br. 85/2005, 88/2005 - ispr., 107/2005 - ispr., 72/2009, 111/2009, 121/2012, 104/2013, 108/2014 i 94/2016) koji objašnjava šta je nužna odbrana".

Zakon o policiji jasno propisuje da policajac može da primeni takozvana sredstva prinude samo kada ne postoji drugi način da zaštiti sebe i druge. A i tada mora da pazi, jer sredstva prinude mogu biti razna, a policajac mora da upotrebiti najblaže. Ukoliko to nije moguće, nakon upozorenja da će pucati, može da povuče oroz.

U Policijskom sindikatu Srbije kažu da se dešavalo da policajci upotrebe vatreno oružje po pravilima, a da ih država naknadno ne zaštiti u privatnim parnicama, pa završavaju iza rešetaka. Zbog toga, kažu, najčešće oklevaju da pucaju. Ipak, u opasnim situacijama, nemaju puno vremena za razmišljanje.

"To je znači jedna brzina, neočekivana reakcija, tu je i adrenalin i sve te stvari kad spojite onda je eliminacija takvih lica nešto što se jednostavno tako desi. Znate kad budete u neposrednoj opasnosti koja je već pred vama i kad vidite da nemate izlaz vi koristite zakonsko sredstvo da bi odbili napad. Niko ne može da odredi ni putanju, ni brzinu, ni ugao, niti bilo šta drugo", rekao je Veljko Mijailović iz Policijskog sindikata Srbije.

Policajci se nalaze u nezavidnoj situaciji, kažu u Nezavisnom policijskom sindikatu Srbije. Jer, kako navode, postao je šablon da je na ulicama sve veći broj kriminalaca sa dvocifrenim i trocifrenim brojem krivičnih prijava, koji sve češće potežu oružje na policiju. Zbog toga traže oštrije kazne za napadače na policijske službenike. Iz MUP-a se o ovoj temi nisu oglašavali.

Izvor: Vebsajt N1, Nikola Radišić, 30.09.2017.
Naslov: Redakcija