Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

EU: Nepoznato gde će se preseliti sedišta Evropske komisije nakon Bregzita


Evropska komisija u svojoj proceni nije rangirala gradove kandidate za prebacivanje sedišta agencija koje će biti preseljene iz Britanije nakon Bregzita, navodeći da odluku o tome treba da donesu članice EU.

Brisel je saopštio da je procena u potpunosti zasnovana na informacijama dobijenim od Vlada kandidata za preseljenje Evropske agencije za medicinu i Evropske bankarske administracije.

"U proceni je poštovana odluka članica da kriterijum treba da bude uravnotežen i da se ne objavljuje rang ili neka druga vrsta liste", ističe se u saopštenju.

Za smeštaj EMA ima 19 odnosno osam kandidata za smeštaj EBA.

Vodeći kandidati za novo sedište EMA su Amsterdam, Barselona i Lil, a prijavili su se još Atina, Bon, Bratislava, Brisel, Bukurešt, Kopenhagen, Dablin, Helsinki, Milano, Porto, Sofija, Stokholm, Valeta, Beč, Varšava i Zagreb.

Glavni kandidat za sedište EBA je Frankfurt, a slede Pariz, Luksemburg i Prag, dok se na listi nalaze Brisel, Dablin, Beč i Varšava.

Konačna odluka neće biti doneta do novembra, kada će članice EU održati tajno glasanje.

Agencije zapošljavaju više od 1.000 ljudi i mogućnost dolaska prestiža i novca u gradove u kojima će eventualno biti njihovo novo sedište izazvalo je intenzivno lobiranje.

Nijedna od evropskih agencija neće moći da ostane u Britaniji nakon izlaska iz EU u martu 2019. godine.

Izvor: Vebsajt 021, 01.10.2017.