Zastava Bosne i Hercegovine

FISKALNI SAVET: Moguće smanjenje poreza i doprinosa na zarade do 3,5 procenta, kroz povećanje neoporezivog cenzusa na plate i smanjenje doprinosa za nezaposlenost i zdravstvo


Porezi i doprinosi na zarade u 2018. godini bi mogli biti smanjeni najmanje dva odsto do najviše 3,5 procenta, što bi uz rast javnih investicija bila još jedna mera za podsticanje privrednog rasta, smatra Fiskalni savet.

Po procenama Fiskalnog saveta, koji je predstavio fiskalna kretanja u 2017. godini i predlog politika za narednu godinu, budžetski prostor od 15 milijardi dinara omogućava smanjenje poreza i doprinosa na zarade sa 64 odsto na 62 odsto.

Član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković rekao je da bi veći budžetski prostor, od 25 milijardi dinara, omogućio smanjenje poreza i doprinosa na plate na 60,5 odsto. Fiskalni savet procenjuje da bi porezi i doprinosi na plate mogli biti smanjeni povećanjem neoporezivog cenzusa na zarade i smanjenjem doprinosa za nezaposlenost i zdravstvo.

U Fiskalnom savetu ocenjuju da je moguće izdvojiti od tri do pet milijardi dinara za poresko oslobađanje novih preduzetnika tokom prvih 12 do 18 meseci rada. Navode da je za održavanje dobrih fiskalnih rezultata i njihovo dalje unapređenje neophodna modernizacija Poreske uprave.

Ukazano je i na to da su preduzeća u privatizaciji i dalje fiskalni trošak i rizik. Među preporukama Fiskalnog saveta su efikasnije sprovođenje privatizacije ili stečaja, zaustavljanje snabdevanja neplatiša gasom i strujom i transparentniji prikaz pomoći preduzećima koja se finansiraju iz budžeta.

Fiskalni savet pozvao je državu da u cilju održanja ekonomske stabilnosti i smanjenja troškova, između ostalog, zaustavi snabdevanja neplatiša gasom. Ukupan dug za gas, prema procenama Fiskalnog saveta, mogao bi da dostigne pet milijardi dinara u 2017. godini.

Izvor: Vebsajt Dnevnik, D. U., 02.10.2017.
Naslov: Redakcija