Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NALED: NEOPHODAN RAZVOJ ELEKTRONSKE UPRAVE


Razvoj elektronske uprave je jedan od najbitnijih poslova u narednom periodu, izjavio je novoizabrani predsednik Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Goran Kovačević.

Nakon sednice Upravnog odbora NALED-a, na kojoj je izabran novi predsednik i članovi Upravnog odbora, Goran Kovačević je rekao da "ako zemlja hoće da ide napred mora elektronsku upravu da razvije da bi se uštedelo vreme građana i privrede".

Kako kaže, to je najbitnija stvar koja treba da podigne ukupne kapacitete Srbije ukoliko želi da bude dobro mesto za investicije i privlačenje stranih investitora.

Naveo je da je u prvih šest meseci, od kako se počelo sa primenom elektronskog izdavanja građevinskih dozvola, podneto oko 6.500 zahteva za izdavanje građevinskih dozvola, a da je izdato 4.200 rešenja.

Prema njegovim rečima, zbog toga je vrednost građevinskih radova podignuta za 70 odsto.

"To je dobar znak da se krećemo u dobrom pravcu", rekao Kovačević.

Naveo je i da je prema najnovijim podacima Regulatornog indeksa Srbije koji osenjuje proces pripreme, donošenja i primene zakona, Vlada Republike Srbije zaslužila polovičnu ocenu, 4,8 od maksimalnih 10.

Kako je naveo, najbolju ocenu institucije su zaslužile za brzinu odgovora na upit privrednog subjekta i dostupnost informacija od javnog značaja - 7,5/10.

Međutim, prema njegovim rečima, iako je rezultat usvajanja podzakonskih akata tri puta bolji, oblast sprovođenja zakona je i dalje najslabije ocenjena - 3,1 /10.

Kovačević je najavio i početak rada na novoj, devetoj Sivoj knjizi.

"U proteklih osam godina na našu adresu je pristiglo skoro 500 predloga za Vladu Republike Srbije, od čega je 153 kvalitetom zaslužilo meso u Sivoj knjizi, a gotovo 50 odsto je sprovedeno u delo", rekao je Kovačević.

Kao problem istakao je i donošenje zakona po hitnom postupku bez javne rasprave i konsultacija, navodeći da to nije dobar način donošenja odluka. Istakao je i da je NALED jedna od izuzetnih organizacija zato što okuplja privredu, lokalne samouprave i civilni sektor na jedan efikasan način.

Izvor: Vebsajt RTS, 29.09.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija