Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

MINISTARSTVO ODBRANE: RAZMATRA SE MOGUćNOST VRAćANJA OBAVEZE SLUžENJA VOJNOG ROKA. VOJSKA BI SE SLUžILA PO UZORU NA MODELE ZEMALJA ZAPADNE EVROPE, šTO BI ZNAčILO DA BI REGRUTI BILI NA OBUCI U MESTU BORAVKA, DA BI VOJSKU SLUžILI RADNIM DANIMA I DA BI SPAVALI KOD KUćE


Ukoliko Narodna skupština Republike Srbije donese odluku o vraćanju obaveznog vojnog roka, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije su spremni da to odmah sprovedu u delo, izjavio je portparol Ministarstva odbrane i Vojske Srbije kapetan korvete Jovan Krivokapić.

Inicijativa za povratak obaveze služenja vojnog roka ima podršku većine poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Vojska bi se služila po uzoru na zemlje zapadne Evrope, poput švajcarskog, efikasnijeg i daleko jeftinijeg modela, što bi značilo da bi regruti bili na obuci u mestu boravka, da bi vojsku služili radnim danima i da bi spavali kod kuće.

Vojni analitičar Miroslav Lazanski kaže da bi Srbija "pod hitno morala da vrati obavezno služenje vojnog roka".

"Ne može se od sadašnje šestomesečne dobrovoljne obuke stvarati ratna rezerva i ratna armija. Odluka o redovnom služenju vojnog roka nikada nije ukinuta već smo je samo suspendovali i ona se u svakom trenutku može vratiti", upozorava Lazanski.

Lazanski je objasnio da je obavezni vojni rok u Srbiji ukinut "zbog pogodnosti i zato što je NATO od nas zahtevao smanjenje brojnog stanja armije" i dodao da smo "uleteli grlom u jagode u taj eksperiment".

Prema njegovim rečima, svaka armija koja nema tehniku mora da ima dovoljan broj vojnika.

"Mi trenutno u celom sistemu odbrane imamo 35.000 ljudi, a od toga je samo njih 10.000 pod oružjem - u vojsci imamo više službenika nego vojnika", kaže Lazanski.

Vojni analitičar Aleksandar Radić smatra da je služenje vojske prilika da se mladi edukuju.

"Kada mladi ljudi dođu u kontakt sa vojnom disciplinom, oni se uče pravim vrednostima. Bez služenja vojnog roka imamo mnogo patriota koji su to samo na rečima. U praksi te iste patriote ni pušku ne bi znale da rasklope", ističe Radić.

Izvor: Vebsajt RTV, 01.10.2016.
Naslov: Redakcija