Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O PLATAMA: PRAVEDNOST, TRANSPARENTNOST I UPOREDIVOST ZARADA U JAVNOJ UPRAVI - CILJEVI KOJE ZAKON TREBA DA OSTVARI


Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički i ministar zdravlja Zlatibor Lončar razgovarali su sa predstavnicima reprezentativnih sindikata u oblasti zdravstva o Nacrtu zakona o platama i o merama štednje.

Udovički je istakla da se ovim dokumentom uvodi pravednost, transparentnost i uporedivost zarada u javnoj upravi, kao i ostvarivanje zarada koje su adekvatne za određene poslove.

Ovim zakonom će biti rešena nepravedna razlika među zaradama, dok će povećanje plate ići postepeno, u zavisnosti od finansijske situacije u našoj zemlji, objasnila je ona i dodala da zarada mora da prati složenost, uslove rada i odgovornost posla.

U razgovoru je postignuta saglasnost o tome da je uloga sindikata u procesu izrade Nacrta zakona o platama veoma značajna, kao i dogovor o održavanju narednog sastanka već sledeće nedelje.

Udovički je poručila da je Vlada Srbije spremna da sprovede reforme do kraja.

Predstavnici sindikata izrazili su nezadovoljstvo trenutnim položajem zdravstvenih radnika, koje na već nepovoljnu finansijsku situaciju očekuje i smanjenje plata, ali i ukazali na postojanje krize poverenja među zaposlenima.

Lončar je istakao da ima iskrene i najbolje namere da se položaj zdravstvenih radnika poboljša, ali i dodao da i oni moraju da podele sudbinu svih građana.

On je ponovio da će se boriti za to da sa boljitkom finansijske situacije u zemlji, koji se očekuje u 2016. godini, bude bolje i zdravstvenim radnicima. 

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 2.10.2014.