Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAHTEV ZA PROCENU USTAVNOSTI ZAKONA O JAVNOM BELEŽNIŠTVU


Postoji procedura i jedan deo advokata je podneo zahtev za procenu ustavnosti Zakona o javnom beležništvu. Hajde da sačekamo postupanje Ustavnog suda po toj inicijativi. Ako kaže da su neke odredbe zakona neustavne, naravno da ćemo ići na izmenu, kaže ministar Selakovic.

On je dodao da će, ako bude potrebno, zajedno sa advokatima napisati urgenciju Ustavnom sudu, u kojoj će zamoliti da se te inicijative uzmu u hitno razmatranje. Upitan da li bi podneo ostavku ukoliko bi štrajk advokata potrajao, Selaković je odgovorio da nikada ne bi prezao od toga "ukoliko bi napravio tako teške greške u delokrugu rada koji je isključivo u njegovoj nadležnosti".

Selaković je rekao i da će građanin moći da bira kome će se obratiti za pravne poslove - notaru ili sudu. "Za pravnu sigurnost je najbolje da ide kod javnog beležnika, ali njegov je izbor da li će sam da napravi testament, ili će da ide u sud ili kod notara", rekao je Selaković.

On je, takođe, naveo da je za sve ugovore o prometu nekretnina čija je vrednost do 48 miliona dinara, odnosno 400.000 evra, jeftinije sačiniti javnobeležnički zapis, nego otići kod advokata da sastavi ugovor po advokatskoj tarifi, a onda i u sud da se overi.

.On je dodao i da je spreman da razgovara sa advokatima o porezu, ali zajedno sa Ministarstvom finansija. 

Izvor: Tanjug, B92