Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVO NA ODBITAK PRETHODNOG POREZA – SISTEMSKA PRAVILA, SA POSEBNIM OSVRTOM NA POJEDINE PRAKTIČNE ASPEKTE I SPECIFIČNA PITANJA: Paragraf organizuje vebinar 23. septembra 2020. godine


Jedna od najčećih nedoumica kada je u pitanju primena propisa o PDV jeste da li obveznik za određenu nabavku dobara i usluga ima pravo na odbitak prethodnog poreza i ako ima da li ima u celosti ili delom. Po ovom pitanju u praksi su moguće razne situacije i javlja se veliki broj specifičnih pitanja na ovu temu. S tim u vezi, Kompanija Paragraf organizuje vebinar "Pravo na odbitak prethodnog poreza – sistemska pravila, sa posebnim osvrtom na pojedine praktične aspekte i specifična pitanja", 23. septembra 2020. godine.

Na vebinaru će biti reči o sistemskim pravilima u vezi sa pravom na odbitak prethodnog poreza (kako obveznik sam da utvrdi da li ima pravo na odbitak), ali i o pojedinim praktičnim aspektima u vezi sa ovom temom, kroz primere i specifične slučajeve iz prakse.

U primeni ovih pravila posebno je složena tema vezana za srazmerni poreski odbitak. Ova tema je posebno interesantna jer se od 1. januara 2020. godine primenjuje niz novih pravila vezanih za srazmerni poreski odbitak. Pored toga, primećujemo da ova pravila u praksi mnogi obveznici ne primenjuju iako bi trebalo, što može da dovede do pogrešnog iskazivanja prethodnog poreza u poreskoj prijavi PDV.

Na vebinaru će biti reči kako o opštim pravilima u vezi sa pravom na odbitak prethodnog poreza, tako i o specifičnim i čestim pitanjima i nedoumicama koja se pojavljuju u praksi. S tim u vezi, učesnici koji nemaju mnogo iskustva steći će osnovna i sistemska znanja vezana za predmetna pravila, dok će ostali učesnici moći da prodube i obogate postojeće znanje.

Vebinar je namenjen računovođama, poreskim savetnicima, finansijskim direktorima, kao i svim licima koja u svom radu primenjuju propise o PDV, vode PDV evidencije i sačinjavaju poresku prijavu PDV.

Teme vebinara:

  • Opšti uslovi za ostvarivanje prava na odbitak – namena nabavljenih dobara i usluga
  • Formalna ispravnost računa kao uslov za ostvarivanje prava na odbitak
  • Pravo na odbitak prethodnog poreza plaćenog kod uvoza dobara
  • Pravo na odbitak interno obračunatog PDV
  • Podela prethodnog poreza prema ekonomskoj pripadnosti
  • Srazmerni poreski odbitak - nova pravila u primeni od 1. januara ove godine
  • Ispravka srazmernog poreskog odbitka
  • Izuzimanje od prava na odbitak prethodnog poreza za nabavku putničkih automobila i drugih prevoznih sredstava i sa njima neposredno povezanih dobara i usluga
  • Izuzimanje od prava na odbitak izdataka za reprezentaciju
  • Izuzimanje od prava na odbitak troškova za prevoz i ishranu zaposlenih i drugih radno angažovanih lica

Predavači:

  • Aleksandar Milanović, Glavni i odgovorni urednik izdanja "Poresko-računovodstveni instruktor"
  • Olica Pješčić, Pomoćnik glavnog i odgovornog urednika izdanja "Poresko-računovodstveni instruktor"

Detaljne informacije o vebinaru (teme, prijavu, informacije u vezi sa kotizacijom i ostale korisne informacije) preuzmite na stranici "Pravo na odbitak prethodnog poreza – sistemska pravila, sa posebnim osvrtom na pojedine praktične aspekte i specifična pitanja".

Izvor: Redakcija, 02.09.2020.