Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O SPREČAVANJU KORUPCIJE: Prema oceni strukovnih udruženja novi tekst je mnogo lošiji od prethodnog iz 2016. godine, ali nešto bolji u odnosu na važeći Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije


Ministarstvo pravde je predstavilo novi Nacrt zakona o sprečavanju korupcije, on bi trebalo da zameni aktuelni Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije ("Sl. glasnik RS", br. 97/2008, 53/2010, 66/2011 - odluka US, 67/2013 - odluka US, 112/2013 - autentično tumačenje i 8/2015 - odluka US - dalje: Zakon). Prema oceni strukovnih udruženja, novi predlog je mnogo lošiji od prethodnog iz 2016. godine, i ne rešava mnoge važne probleme zbog kojih su promene Zakona i započete.

Novi Zakon o borbi protiv korupcije bez rešenja za stare probleme. Neki od njih su:

- Razdvajanje javne i političke funkcije

- Kumulacija funkcija

- Prijavljivanje imovine i poklona

- Uslovi izbora direktora Agencije

- Sastav odbora Agencije.

Razdvajanje javne i političke funkcije, kumulacija funkcija, prijavljivanje imovine i poklona, uslovi za izbor direktora Agencije za brobu protiv korupcije i za sastav odbora Agencije, samo su neki od njih. U organizaciji Transparentnost Srbija kažu da i bez tih rešenja tekst jeste nešto bolji u odnosu na postojeći Zakon, ali je značajno lošiji u odnosu na predlog iz 2016. godine, koji nije usvojen.

"U jednom od rešenju odnosno onom iz 2016. godine postojala je mogućnost, odnosno obaveza da Agenciji dostavljaju podatke, ne samo javni organi, nego i druga pravna lica preduzetnici, jer to je značajno, na primer zbog onih pravnih lica koja pružaju usluge političkim partijama u izbornoj kampanji. I s druge strane, postojala je mogućnost da Agencija direktno pristupi potrebnim dokumentima, sada ta druga mogućnost direktnog pristupa ne postoji, a Agencija može da ostvari uvid u neke finansijske tokove uz saglasnost funkcionera", kaže Zlatko Minić iz Transparentnosti.

Ministarka pravde tekst predloga brani evropskim autoritetima.

"Mislim da Transparentnost nije u pravu, zato što je Zakon o borbi protiv korupcije rađen u potpunosti sa preporukama Greka, to je telo Saveta Evrope koje se bavi upravo borbom protiv korupcije, i nacrtom Zakona su pojačana ovlašćenja Agencije", kaže ministarka Nela Kuburović.

Ovlašćenja jesu veća u odnosu na postojeći Zakon, ali su manja u odnosu na predlog iznet 2016. godine, kažu u Transparentnosti. Čudi ih i što Agencija, koja je na prethodni nacrt iznela brojne primedbe, do sada nije javno reagovala na novi tekst, koji joj daje manja ovlašćenja.

N1 je od Agencije zatražila mišljenje o novom predlogu Zakona, međutim, do emitovanja ovog priloga nismo dobili odgovor.

Potreba za poboljšanjenjem Zakona o borbi protiv korupcije postoji u nacionalnim strateškim dokumentima već pet godina, a rokovi za donošenje Zakona su više puta istekli - poslednji put u decembru 2016. godine.

Izvor: N1, Ksenija Pavkov, 31.08.2018.
Naslov: Redakcija