Zastava Bosne i Hercegovine

NAKON JAVNOG DIJALOGA KOJI ĆE BITI SPROVEDEN TOKOM SEPTEMBRA MESECA BIĆE POZNATO DA LI ĆE BITI IZMENJENI PROPISI KOJI REGULIŠU PAUŠALNO OPOREZIVANJE


"Odluka o izmeni propisa koji regulišu paušalno oporezivanje biće doneta tek posle njihove analize i predloga rešenja", rekla je predsednica Radne grupe Vlade Srbije za unapređenje sistema paušalnog oporezivanja, Svetlana Jovanović.

Ona je na konferenciji za novinare na kojoj je najavljena kampanja "Mesec paušalaca" od 1. septembra, rekla da će se javnim dijalogom tokom idućeg meseca doći do zaključka o tome da li su potrebne izmene sistema paušalnog oporezivanja i kakve.

Javno-privatni dijalog organizuje Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i Udruženje za razvoj preduzetništva, a privrednici, asocijacije, relevantne institucije i stručna javnost mogu da ponude predloge i rešenja za unapređenje sistema paušalnog oporezivanja putem sajta www.jpd.rs.

"Vlada Srbije podržava inicijativu da se kroz dijalog kreiraju javne politike", rekla je Svetlana Jovanović, koja je i viši savetnik u Vladi Srbije.

Dodala je da i sada postoji mogućnost da privrednici upute svoje predloge za izmenu i unapređenje propisa preko e-uprave ali da se mali broj njih odaziva i da se svodi na jednocifren broj.

Ona je na primedbe da su kriterijumi za paušalno oporezivanje neprecizni i da je procena prepuštena poreskim inspektorima rekla da "paušalni porez nije subjektivna procena inspektora već da je to ozbiljna matematika".

Predstavnik Udruženja za razvoj preduzetništva iz Niša, Milivoje Jovanović rekao je da je cilj da se osnaži dijalog javnog i privatnog sektora i da oni zajedno nađu najbolje predloge za unapeređenje sistema paušalnog oporezivanja.

"Ključni problem je što preduzetnici, a njih je oko 116.000 u Srbiji, dok ne registruju radnju ne znaju kako će biti oporezovani", rekao je Jovanović.

Dodao je da je problem što se sada dugo čeka na poreska rešenja, a rok za plaćanje je kratak, kao i da je neophodna veća objektivnost u određivanju poreskih obaveza za privrednike u paušalnom sistemu oporezivanja.

Direktorka za regulatornu reformu u NALED-u, Jelena Bojović, istakla je da je cilj da se sprovede reforma koja uspostavlja jasne kriterijume i automatizuje proces utvrđivanja ko može da bude paušalac.

Ocenila je da su kriterijumi za utvrđivanje visine paušalnog poreza rastegljivi i da na visinu obaveza utiče nivo konkurencije, poslovni ugled i drugi, slični faktori zbog čega se obaveze preduzetnika značajno razlikuju.

Izvor: N1, 31.08.2018.
Naslov: Redakcija