Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O MEĐUBANKARSKIM NAKNADAMA I POSEBNIM PRAVILIMA POSLOVANJA KOD PLATNIH TRANSAKCIJA NA OSNOVU PLATNIH KARTICA: Narodna banka Srbije pripremila informacije za trgovce o pravima koje im donosi Zakon o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica


Narodna banka Srbije pripremila je letak za trgovce kojim se na jasan i pregledan način informišu o pravima koje im donosi Zakon o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica ("Sl. glasnik RS", br. 44/2018). Posebno su istaknuti praktični saveti usmereni ka jačanju pozicije prvenstveno malih trgovaca u odnosu s bankama, koje su im do sada nametale visoke troškove prihvatanja, a koje je u krajnjoj instanci plaćalo društvo u celini.

Ograničavanjem međubankarskih naknada i uvođenjem transparentnih pravila poslovanja i fer poslovne prakse, očekuje se da će smanjiti troškovi prihvatanja, proširiti prihvatna mreža, kao i da će se povećati bezgotovinska plaćanja sa svim njihovim makroekonomskim pozitivnim efektima.

Izvor: Press služba Narodne banke Srbije, 31.08.2017.
Naslov: Redakcija