Zastava Bosne i Hercegovine

UČESTALO ZATVARANJE UGOSTITELJSKIH OBJEKATA U POSLEDNJIH NEKOLIKO MESECI


Na stotine ugostiteljskih objekata u Srbiji je poslednjih nekoliko meseci zatvoreno iz najrazličitijih razloga.

Ugostitelji su svesni da je njihova struka na udaru inspekcije zbog pojačane borbe protiv sive ekonomije, što im, kako tvrde, ne smeta. Ono što im predstavlja problem su neujednačeni kriterijumi i povrh svega nejasni zbog kojih su mnogi suočeni sa trajnim zatvaranjem lokala i gubitkom radnih mesta, piše "Danas".

Kivni su jer im država s jedne strane pronalazi "dlaku u jajetu", a s druge ne nudi mogućnost da napreduju jer uprkos višegodišnjoj inicijativi da im se poreska stopa po ugledu na neke druge države smanji sa 20 na 10 odsto, to se ne dešava.

Duplo manji porez na hranu i piće

U Poslovnom udruženju hotelsko-ugostiteljske privrede HORES odavno postoji inicijativa da se stopa poreza koju ugostitelji plaćaju na hranu i piće smanji sa 20 na 10 odsto.

"Ugostiteljstvo neposredno zbog visokog nivoa radne intenzivnosti značajno utiče na zaposlenost. Stopa PDV-a na usluge smeštaja u Srbiji je 10 odsto, što je na nivou proseka u EU, ali je stopa PDV-a na hranu i piće znatno viša. U restoranima i keteringu u Francuskoj, Španiji, Italiji, Poljskoj, Holandiji, Kipru te stope su između pet i 10 odsto - ističe Georgi Genov, direktor ovog udruženja", piše "Danas".

Izvor: Blic, 02.09.2018.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija