Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PRAVILNIK O BLIŽIM USLOVIMA I NAČINU OSTVARIVANJA ISHRANE DECE U PREDŠKOLSKOJ USTANOVI: Strožija pravila koja se odnose na ishranu dece u predškolskim ustanovama


Grickalice, slatkiše i sokove roditelji više ne mogu da unose u vrtiće, a na jelovniku u obdaništima nema ni kikirikija, morskih plodova i gaziranih pića.

Ovo je rezultat novog Pravilnik o bližim uslovima i načinu ostvarivanja ishrane dece u predškolskoj ustanovi ("Sl. glasnik RS", br. 39/2018), koji je stupio na snagu početkom juna ove godine (2.6.2018. godine), a koji definiše ishranu mališana, ali i status saradnika za ishranu.

"Za proslave dečjih rođendana roditelji su ranije donosili grickalice, slatkiše i sokove, iako deca redovno dobijaju poslastice spremljene u kuhinjama vrtića. U grupama imamo i po 30 mališana i skoro svaki dan je nekome rođendan. Nema potrebe za donošenjem hrane. Deca ovde imaju sve što im je potrebno. Industrijska hrana je krcata praznim kalorijama, aditivima i pojačivačima ukusa. Roditelji su te grickalice donosili i mimo rođendana, pa su deca zbog toga odbijala da jedu predviđenu i pripremljenu hranu. Nedonošenje hrane u vrtiće je za dobrobit dece i bilo je to neophodno uvesti", objašnjava Vesna Zečević, predsednica Udruženja nutricionista predškolskih ustanova Srbije.

Pravilna ishrana dece podrazumeva da bude balansirana, raznovrsna i zasnovana na biološki vrednim namirnicama, zdravstveno bezbednim, odnosno kontrolisanim. Predviđeno je da u jelovniku svakodnevno budu zastupljene sve grupe namirnica kako bi se obezbedile preporučene količine proteina, masti, ugljenih hidrata, vitamina i minerala. Nepoželjni u jelovniku dece do godinu dana su med, jagodasto, orašasto i citrusno voće zbog mogućnosti izazivanja alergija. Ono što se novim pravilnikom ne preporučuje u ishrani dece svih uzrasta jeste kikiriki, koji je najveći alergen, zatim morski plodovi, pečurke i gazirana pića.

"Deca treba da jedu sve: od voća, povrća, mlečnih proizvoda, jaja, do mesa i ribe. Bitan je kvalitet namirnica, a mi koristimo one prvog kvaliteta. Veoma je bitan i način pripreme, nema prženja i pohovanja. Deca dobijaju hranu i slatkiše koji se spremaju u našim kuhinjama, na osnovu receptura koje prilagođavamo deci, bez aditiva i aroma", objašnjava naša sagovornica.

Pravilnikom je definisana i ishrana za decu sa posebnim zahtevima, odnosno za onu koja su alergična ili iz drugih zdravstvenih razloga ne mogu da konzumiraju neke namirnice.

"Ustanove za njih prave individualne jelovnike u dogovoru sa roditeljima. Oni donesu dijagnozu, ako ustanova ne može da ispoštuje nešto, dozvoljeno je da to roditelji donesu, ali uz prethodnu konsultaciju sa saradnikom za ishranu", priča Zečevićeva. O tome se posebno vodi računa budući da postoje i vrlo složeni slučajevi višekomponentnih alergija, pa čak i onih sa životnim rizikom. Kako kaže sagovornica "Blica", veoma se pazi tokom serviranja obroka sa namirnicama za koje se zna da se alergena reakcija javlja i pri samom kontaktu deteta s njom.

Novi pravilnik reguliše i status saradnika za ishranu.

"On podrazumeva uvođenje nutricioniste, odnosno saradnika za ishranu u sve predškolske utanove. Svaka predškolska ustanova koja ima između 35 i 50 vaspitnih grupa mora da ima nutricionistu", objašnjava Vesna Zečević, koja je bila član radne grupe za izradu ovog pravilnika.

Nenajavljena kontrola obroka

Unutrašnja kontrola podrazumeva da zaposleni proveravaju obrok - od pakovanja, deklaracije, potvrde o zdravstvenoj bezbednosti, svega što se može uočiti na licu mesta, dok spoljnu kontrolu sprovodi Gradski zavoda za javno zdravlje.

"Zavod kontrole obavlja nenajavljeno, metodom slučajnog uzorka sve obroke koji su tog dana na meniju, a uzimaju se brisevi zasposlenih u kuhinjama, sa ruku, iz grla, nosa i daju na analizu", objašnjava Vesna Zečević.

Pravila u beogradskim vrtićima

Obroci se serviraju u razmacima od tri sata. Voće se jede svakog dana, pola sata pre glavnog obroka ili najmanje sat do dva posle glavnih obrokaJedan isti obrok ponovljen je tek nakon dve nedelje

Peciva za užinu ili doručak

U beogradskim predškolskim ustanovama jedinstven je asortiman namirnica, od kojih se obroci za decu pripremaju zavisno od mogućnosti ustanove.

"Na primer, negde mogu ujutru da se ispeku peciva, proje ili pite, a tamo gde nema mogućnosti za to, napraviće se neki namaz, kajgana, a navedena peciva će se pripremiti za užinu", objašnjava naša sagovornica.

Izvor: Blic, 31.08.2018.
Naslov: Redakcija