Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

JAVNA RASPRAVA O NACRTU ZAKONA O ZADRUGAMA: RASPRAVA ćE TRAJATI OD 4. DO 24. SEPTEMBRA 2015. GODINE


Ministartsvo privrede, u postupku pripreme Nacrta zakona o zadrugama, sprovodi javnu raspravu o Nacrtu ovog zakona od 4. septembra 2015. godine do 24. septembra 2015. godine.

Prezentacije i rasprave o predloženom Nacrtu zakona biće organizovane po sledećem rasporedu:

  • Novi Sad, 4. septembar 2015. godine, u 11 časova, u Privrednoj komori Vojvodine (Velika sala), Hajduk Veljkova 11
  • Niš, 8. septembar 2015. godine, u 12 časova, u Regionalnoj privrednoj komori (Velika sala), Dobrička 2
  • Beograd, 22.septembar 2015. godine, u 11 časova, u Zadružnom savezu Srbije (Velika sala), Makedonska 21

Ministarstvo privrede poziva sve zainteresovane činioce da uzmu učešće u javnoj raspravi i da primedbe, predloge i sugestije, dostavljaju pisanim putem Ministarstvu privrede, Sektor za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva, Beograd, Kneza Miloša 20 ili putem elektronske pošte na e-mail adresu: preduzetnistvo@privreda.gov.rs.

Po okončanju postupka javne rasprave Ministarstvo privrede će analizirati sve predloge i sugestije učesnika u javnoj raspravi, sačiniti izveštaj o sprovedenoj javnoj raspravi o Nacrtu zakona i pripremini konačnu verziju Nacrta zakona, za razmatranje na sednici Vlade Republike Srbije.

Cilj je da se novim propisom prevaziđu zastarela rešenja trenutno važećih zakona, koji su doneti devedsetih godina u potpuno drugačijim društveno-ekonomskim okolnostima i stvori odgovarajući pravni okvir za ponovno oživljavanje zemljoradniučkog, ali i drugih oblika zadrugarstva u Srbiji.

Oživljavanje zadruga pogotovo je bitno za razvoj sela, jer veliku korist od udruživanja u zadruge mogu da ostvare sitni poljoprivredni proizvođači koji tako mogu da postanu konkurentniji u otvorenoj tržišnoj utakmici.

Novi zakon konačno rešava i problem imovine u društvenoj svojini, čiji su korisnici zadruge, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Izvor: Vebsajt Ministarstvo privrede, 02.09.2015.