Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NARODNA SKUPŠTINA RS: PREDLOG STRATEGIJE RAZVOJA ENERGETIKE RS DO 2025, SA PROJEKCIJOM RAZVOJA DO 2030. GODINE, PRED NARODNOM SKUPŠTINOM RS U OKTOBRU 2015. GODINE


Predlog Strategije razvoja energetike Repubike Srbije do 2025. godine sa projekcijom razvoja do 2030. trebalo bi da se nađe na redovnom zasedanju skupštine od 1. oktobra 2015. godine, najavila je predsednica skupštinskog Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku, Aleksandra Tomić.

Kako je navela, to najvažniji dokument za razvoj energetskog sektora Srbije, kao i da je Srbija radila na implementaciji energetske politike EU, kroz Ugovor o Energretskoj zajednici, čiji smo potpisnik.

Tomić je podsetila da je Srbija krajem prošle godine usvojila novi Zakon o energetici ("Sl. glasnik RS", br. 145/2014), u koji je potpuno ugrađen Treći energetski paket EU, a usvojen je i Plan restrukturiranja Srbijagasa i EPS-a, čime je Srbija pokazala spremnost da svoju energetsku politiku uskladi sa evropskom.

Predsednik Generalnog sekretarijata Energetske zajednica, Janez Kopač, rekao je da je Srbija, usvajanjem Trećeg energetskog paketa EU, sasvim prenela najznačajnija evropska pravila u svoje zakonodavstvo, kao i da je neophodno raditi na njihovoj implementaciji.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 02.09.2015.