Zastava Bosne i Hercegovine

POSLODAVCI NEZADOVOLJNI STEPENOM KOMPETENTNOSTI I BROJEM KANDIDATA KOJI KONKURIŠU ZA POSLOVE


Poslodavci su nezadovoljni kvalitetom kandidata na tržištu rada u Srbiji, pokazalo je istraživanje “Oceni put do posla” koje je uradio sajt Poslovi Infostud.

Istraživanje koje je urađeno u maju i junu ove godine pokazalo je da već godinama unazad postoji određena doza nezadovoljstva kandidata na tržištu rada procesom selekcije poslodavaca. Na ovo nezadovoljstvo najviše utiče što ne dobijaju povratnu informaciju kako su prošli na konkursu, gde mnogi poslodavci najčešće zakažu.

I pored određenih deficitarnih kadrova, prema oceni 317 kompanija, tržište rada u Srbiji i dalje u velikoj meri ne zadovoljava potrebe, kako za kvalifikovanim radnicima tako i za brojem kandidata.

Neki od najčešćih problema sa kojima se kompanije susreću su broj prijavljenih kandidata, manjak iskustva i nerealni standardi koji kandidati imaju o sebi.

U tom smislu, postavljeno je pitanje o zadovoljstvu sa odzivom na konkurs, gde su se kompanije izjasnile da su mahom nezadovoljne brojem kandidata koji konkurišu.

Više od 60 odsto njih smatra da se na oglase javlja izuzetno mali broj kandidata, dok svega 36 odsto je zadovoljno brojem konkurisanja.

Polovina kompanija ocenjuje da je kvalitet prijava manji od očekivanog, a samo 15 odsto je zadovoljno. Na ovo nezadovoljstvo takođe utiče i stepen kompetentnosti samih kandidata. Istraživanje pokazuje da je gotovo polovina prijava manje kompetentna nego što je sam oglas zahtevao, dok samo 13 odsto kandidata ispunjava zahteve koje je poslodavac naveo u konkursu za posao.

U istraživanju je učestvovalo 20 odsto kompanija iz IT sektora i 80 odsto iz drugih sektora. Više od polovine njih je u rangu manjih kompanija (do 100 zaposlenih), dok trećina spada u srednja i veća preduzeća sa do 1000 zaposlenih, a 10 odsto u kompanije sa više od 1000 zaposlenih.

U IT sektoru nezadovoljstvo je još izraženije. Poslodavci naglašavaju da se na oglase pretežno javljaju kandidati sa nižim senioritetom nego što je to traženo (48 odsto), dok problem postoji i u tome što se u velikoj meri na konkurse javljaju kandidati koji uopšte nisu stručni, a čine čak trećinu od ukupnog broja konkurisanja. Samo pet odsto kompanija dobija prijave sa traženim kvalifikacijama i senioritetom.

Iako je očekivano da se kandidati koji su konkurisali na oglas odazovu pozivu na intervju, situacija na tržištu po podacima iz istraživanja pokazuje malo drugačiju sliku.

Skoro polovina ispitanih poslodavaca navodi da se na razgovoru za posao pojavljuju svi pozvani kandidati, dok sa druge strane čak trećina ističe da se pozvani kandidati ne pojavljuju na zakazani intervju. Ako su u nemogućnosti da se pojave na razgovoru za posao, poslodavci navode da kandidati retko javljaju da su sprečeni, ali četvrtina uglavnom javi sa željom da pomeri zakazani termin.

Poslodavci naglašavaju da se problem najviše uviđa u IT sektoru (naročito kad su u pitanju seniorske pozicije), potom trgovina i prodaja, proizvodnja, ali zato i niže kvalifikovane pozicije poput raznih zanata koje su svakako u deficitu na našem tržištu.

 Na pitanje o isticanju uslova rada, poput visine zarade u oglasu za posao, čak 77 odsto poslodavaca navodi da taj podatak ne objavljuje u tekstu oglasa.

Sa druge strane, samo njih četiri odsto planira da visinu plate navede u oglasu, u budućnosti kako bi time privukli kvalitetniji i kompetentniji kadar.

Kandidati najviše zameraju poslodavcima izostanak povratne informacije, istraživanje pokazuje da 50 odsto njih uvek javi ishod, a trećina navodi da uglavnom javi. Davanje povratne informacije u potpunosti izostane od strane 15 odsto ispitanih poslodavaca.

Dakle, postoji veliko nezadovoljstvo poslodavaca izborom i brojem kandidata koji se nalaze na tržištu rada, ocenjeno je u saopštenju sajta Poslovi Infostud, na osnovu podataka iz ovog istraživanja.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, 28.07.2022.
Naslov: Redakcija