Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O OGRANIČENJU VISINE CENA OSNOVNIH ŽIVOTNIH NAMIRNICA: Kilogram brašna tip T-400 glatko ne sme prelaziti 84,7 dinara, a kilogram brašna T-500 ne sme prelaziti 78,65 dinara


Vlada Republike Srbije propisala je nove maksimalne cene brašna, pa tako u prodavnicama kilogram brašna tip T-400 glatko ne sme prelaziti 84,7 dinara, dok cena kilograma brašna T-500 ne sme prelaziti 78,65 dinara.

"Maksimalna maloprodajna cena za brašno tip T-400 glatko, u pakovanjima do pet kilograma, uključujući i pet kilograma, ne sme prelaziti 84,7 dinara po kilogramu. Maksimalna maloprodajna cena za brašno tip T-500, u pakovanjima do pet kilograma, uključujući i pet kilograma, ne sme prelaziti 78,65 dinara po kilogramu", piše u Uredbi o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica ("Sl. glasnik RS", br. 84/2022 – dalje: Uredba), koju je donela Vlada.

Trenutno brašno može da se kupi za dva do deset dinara jeftinije u zavisnosti od prodavnice, prema podacima na Cenoteci.

Kada se radi o proizvođačkim cenama za brašno tip T-400 glatko (u pakovanjima do pet kilograma, uključujući i pet kilograma) cena ne sme prelaziti 70 dinara po kilogramu, dok maksimalna proizvođačka cena brašna T-500 (u pakovanjima do pet kilograma, uključujući i pet kilograma) ne sme prelaziti 65 dinara po kilogramu.

Vlada je propisala i da je maksimalna marža koju trgovci mogu da zaračunaju, brašna tipa T- 400 glatko i T-500 u pakovanjima do pet kilograma, uključujući i pet kilograma, 10 odsto.

Prethodnim uredbama koje je donosila Vlada od početka ove godine, cena brašna je bila ograničena tako da cene ne smeju da pređu nivo cena na dan 15. novembar 2021. godine.

Uredba će važiti do 31. avgusta 2022. godine.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, Nevena Petaković, 30.07.2022.
Naslov: Redakcija