Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O PRIVREMENOJ MERI OGRANIČAVANJA CENE GASA I NADOKNADI RAZLIKE U CENI PRIRODNOG GASA NABAVLJENOG IZ UVOZA ILI PROIZVEDENOG U REPUBLICI SRBIJI U SLUČAJU POREMEĆAJA NA TRŽIŠTU PRIRODNOG GASA: Privremeno ograničena cena gasa, a snabdevačima će biti nadoknađena razlika


Vlada Republike Srbije je donela odluku da se privremeno ograniči cene gasa i energetskim subjektima iz budžeta Srbije nadoknadi razlika u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Srbiji jer su, kako se navodi, dužni da taj energent uvoze po višestruko višoj ceni od cene iz novembra prošle godine.

Kako bi se obezbedila neophodna količina energenata za potrebe privrede i građanstva i nastupajuću grejnu sezonu, Vlada je odlučila da se snabdevačima obezbedi pravo na nadoknadu razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza i cene prirodnog gasa iz uvoza koja se koristila za obračun cene za dalju prodaju snabdevačima, javnim snabdevačima i krajnjim kupcima za mesec novembar 2021. godine.

Uredba o privremenoj meri ograničavanja cene gasa i nadoknadi razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Republici Srbiji u slučaju poremećaja na tržištu prirodnog gasa ("Sl. glasnik RS", br. 83/2022) propisuje i pravo na nadoknadu razlike u trenutnoj ceni prirodnog gasa proizvedenog u Srbiji u odnosu na isti mesec prošle godine.

Radi se energetskim subjektima koji obavljaju energetske delatnosti snabdevanje prirodnim gasom i snabdevanje na veliko prirodnim gasom i energetskim subjektima koji proizvode prirodni gas.

Energetski subjekti imaju pravo na nadoknadu razlike u ceni između cene po kojoj je prirodni gas nabavljen iz uvoza ili proizveden u Srbiji i osnovne cene, za količine prirodnog gasa nabavljene iz uvoza ili proizvedenog u Srbiji, a koji je isporučen snabdevačima, javnim snabdevačima i krajnjim kupcima, počev od 1. jula 2022. godine, zaključno sa 31. decembrom 2022. godine.

Sredstva za isplatu po osnovu ostvarenog prava na nadoknadu razlike u ceni iz stava obezbeđuju se iz budžeta Srbije, a Vlada može izuzetno da na predlog ministarstva nadležnog za poslove energetike, odlučiti o drugačijem načinu ostvarivanja prava na nadoknadu razlike u ceni.

Zahtev za nadoknadu se podnosi ministarstvu energetike.

Vlada je takođe donela odluku da obrazuje Komisiju za evidentiranje i odobravanje sredstava za nadoknadu razlike u ceni gasa.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, Nevena Petaković, 29.07.2022.
Naslov: Redakcija