Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O OSNOVAMA SISTEMA OBRAZOVANJA I VASPITANJA: Sindikat obrazovanja Srbije traži povlačenje Stručnog uputstva o formiranju odeljenja u višim razredima osnovnih škola


Sindikat obrazovanja Srbije uputio je Nacionalnom prosvetnom savetu na hitno razmatranje i povlačenje Stručnog uputstva o formiranju odeljenja u višim razredima osnovnih škola.

Stručno uputstvo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputilo direktorima osnovnih škola, koji su u obavezi da do 8. avgusta Ministarstvu dostave podatke o njegovoj primeni.

Naime, tim Uputstvom se, na osnovu izmenjenog Zakona o osnovama sistema vaspitanja i obrazovanja (član 31. stav 7) dozvoljava mogućnost organizovanja kombinovanih odeljenja u višim razredima osnovne škole (da, tri i više razreda).

Sindikati obrazovanja su upozoravali na sve negativne posledice primene ove odredbe, o čemu je javnost obaveštena u više navrata, ali bez bilo kakve reakcije iz Ministarstva prosvete. Ukazivali su na neodrživost predloženog rešenja i iz pedagoških i svih drugih razloga: počev od nepripremljenosti predmetnih nastavnika za takav način organizovanja nastave, do smanjivanja broja odeljenja, a samim tim i broja zaposlenih u sistemu obrazovanja, do pretnje urušavanjem kvaliteta obrazovanja i stvaranja nejednakih i diskriminišućih uslova obrazovanja dece iz urbanih i ruralnih područja, kao i do širih negativnih posledica po društvo u celini – podsticanjem daljih migracija stanovništva iz ruralnih i prigraničnih područja zbog smanjenog kvaliteta rada u obrazovanju.

Smatraju da je neophodno da ovo telo, zaduženo da brine o budućnosti i razvoju obrazovanja u Republici Srbiji, pod hitno reaguje i zahteva od Ministarstva prosvete da odloži primenu ovog Uputstva i time spreči ogromnu štetu po budućnost obrazovanja, koju bi njegova primena mogla da proizvede.

Navode i da su svesni činjenice da NPS, kao ni socijalni partneri, takođe nisu konsultovani u procesu promene ZOOSOV-a, ali će biti nedopustivo da u ovako urgentnoj situaciji ne reaguju.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Sindikata obrazovanja Srbije, 30.07.2022.
Naslov: Redakcija