Zastava Bosne i Hercegovine

SAOPŠTENJE NBS: U Srbiji zabeležen rast industrijske proizvodnje


Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, industrijska proizvodnja je u junu nadmašila očekivanja i zabeležila međugodišnji rast od 2,6%, vođen rastom prerađivačke industrije od 4,1% mg. Sektor rudarstva je praktično stagnirao (-0,2% mg.), dok je u sektoru energetike zabeležen pad (-4,5% mg.).

Na mesečnom nivou, industrijska proizvodnja je ostvarila rast od 6,9% desezonirano, čime je zajedno sa rastom zabeleženim u maju, u najvećoj meri nadoknađeno smanjenje proizvodnje iz marta i aprila zbog pandemije korona virusa. Rast ukupne industrije vođen je prerađivačkom industrijom, koja je ostvarila mesečni rast od 6,2% desezonirano. U okviru prerađivačke industrije 20 od 24 oblasti je zabeležilo mesečni rast, među kojima su one koje u velikoj meri zavise od oporavka eksterne tražnje.

Nakon oporavka u maju, promet u trgovini na malo nastavio je sa dinamikom kakva je bila pre pandemije korona virusa i u junu je zabeležio realni rast od 11,5% međugodišnje, dok je u periodu januar – jun 2020. ostvaren realni rast prometa u trgovini od 4,2% međugodišnje.

U junu se beleži i delimičan oporavak prometa u turizmu. Ukupan broj dolazaka turista niži je za 52,5% mg, a broj njihovih noćenja za 43,3% mg. Ovo je u najvećoj meri rezultat oporavka domaćeg turizma, s obzirom na to da je broj dolazaka domaćih turista u junu niži 16,3% mg, a njihovih noćenja 17,2% mg.

Kada je reč o spoljnotrgovinskim kretanjima, podaci Republičkog zavoda za statistiku ukazuju na postepeni oporavak robnog izvoza i uvoza. Međugodišnje smanjenje robnog izvoza je u junu iznosilo 6,8%, dok je uvoz istovremeno smanjen za 5,2%, što je u skladu sa postepenim oporavkom eksterne tražnje i obnavljanjem međunarodnih proizvodnih lanaca.

Na mesečnom nivou, robni izvoz beleži rast od 9,8% desezonirano, vođen rastom izvoza prerađivačke industrije od 11,2% desezonirano. Mesečni oporavak je zabeležen i kod robnog uvoza, pri čemu je njegov mesečni rast iznosio 9,9% desezonirano, vođen rastom uvoza opreme i repromaterijala za potrebe industrije.

Izvor: Vebsajt Narodne banke Srbije, 31.07.2020.
Naslov, Obeležavanje: Redakcija