Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O VRAĆANJU (RESTITUCIJI) IMOVINE CRKVAMA I VERSKIM ZAJEDNICAMA: SAD odale priznanje Srbiji u rešavanju restitucije u vezi sa Holokaustom


Srbija prednjači u angažovanju na tretmanu užasnog nasleđa Holokausta i ponosni smo na svoje partnerstvo sa Srbijom u naporu da se zadovolji pravda za žrtve, saopštila je ambasada SAD u Beogradu.

U saopštenju objavljenom na sajtu ambasade podseća se da je Srbija 24. februara usvojila zakon o finansiranju prvog memorijalnog kompleksa posvećenog Holokaustu, koji će biti ustanovljen na mestu nekadašnjeg koncentracionog logora "Staro sajmište".

Usvajanje radne definicije antisemitizma po Međunarodnoj alijansi za sećanje na Holokaust od strane Vlade Srbije 26. februara bila je suštinska polazna tačka u borbi protiv poricanja Holokausta, navodi se u saopštenju ambasade.

U zajedničkom saopštenju za medije, senatori Marko Rubio i Tami Boldvin naglašavaju činjenicu da je Srbija jedina zemlja koja je donela Zakon o vraćanju (restituciji) imovine crkvama i verskim zajednicama ("Sl. glasnik RS", br. 46/2006), koji reguliše i pitanje imovine povezane sa Holokaustom nakon Terezinske deklaracije iz 2009. godine, istaknuto je u saopštenju.

Dvojica senatora su izdala ovo saopštenje nakon što je Stejt department 29. jula objavio izveštaj pod nazivom Pravda za preživele neobeštećene.

Izvor: Vebsajt RTS, 01.08.2020.
Naslov: Redakcija