Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

SAVETI PRI CARINSKOJ KONTROLI


Kada putujemo, najveći stres nam izaziva prolazak carine jer carinici često znaju da nam izazovu osećaj nelagode i straha jer imamo u glavi neke scenarije koje viđamo u filmovima - odvode nas u neku zabačenu prostoriju, ispituju satima i odvode u policiju.

Obično se sve završava uz par pitanja na koja treba da odgovorimo, ali neke stvari mogu da učine carinske kontrole neprijatnijim i da dovedu do detaljnijeg ispitivanja i pretresa. Ovo su samo neke od njih.

Prekoračili ste limit u fri šopu

Prema izveštaju Smarter Travel jedan od zagarantovanih načina da se zadržite na carini je kupovina u fri šopu koja prevazilazi limit.

Često prelazite granicu

Ukoliko prelazite granicu češće nego ostali, na primer jednom nedeljno, to može da probudi sumnju i baci stavi vas u poziciju da vas carinici češće ispituju.

Vraćate se iz nekih zemalja

To što ste doputovali iz nekih zemalja ili regiona automatski vas stavlja u sumnjivu kategoriju i bićete sigurno proveravani kada se vratite iz ovih regija. Ovo važi ako dolazite iz zemalja Centralne Amerike, Jugoistočne Azije i iz zemalja koje imaju fleksibilne zakone što se tiče droge, kao što je Holandija.

Posetili ste neke zemlje u prošlosti

Čak i pečat iz neke zemlje može da vas stavi u opasnost, čak i ako je taj pečat star godinama. Neke zemlje Srednjeg Istoka mogu da odbiju da vas puste u zemlju ako ste posetili Izrael.

Posetili ste farmu

Ukoliko ste posetili neku farmu ili ste imali bliski kontakt sa domaćim životinjama na putovanju, bićete pozvani na razgovor, a vaše stvari će možda biti tretirane dezinfekcionim sredstvom. Ovo je neophodno kako bi se sprečilo širenje bolesti čiji su prenosioci domaće životinje.

Spakovali ste voće

Čak i ako nemate voće u trenutku ukrcavanja, psi tragači mogu da osete miris voća koje ste nosili u torbi ranije i zbog toga mogu da vas zadrže na carini.

Nosite sa sobom hranu

Morate da prijavite neke namirnice koje unosite sa vama. Verovatno će vam dozvoliti da unesete neku spakovanu hranu, dok će vam ona otpakovana i sveža verovatno biti oduzeta.

Imate prljave čizme na sebi

Prljave čizme na sebi imaju zemlju, vodu ili seme iz neke zemlje koju ste posetili pa tako možete da donesete neke strane vrste organizama u novu zemlju u koju putujete. Ovo je veliki problem u Australiji i na Novom Zelandu.

Putujete sa ljubimcem

Ne možete da uvedete životinju u neku novu zemlju ako nemate za nju sva neophodna dokumenta.

Nemate datum povratka na povratnoj karti

Možda ćete morati da pokažete povratnu kartu prilikom prolaska carine kao dokaz da ne planirate trajno da ostanete tu. Ukoliko je nemate, možda će vam tražiti dokaz da imate dovoljno novca da je kupite kada krenete nazad.

Ne znate gde ćete da odsednete

Ukoliko ne znate odgovor na pitanje u kom hotelu ili hostelu planirate da odsednete možete da izazovete sumnju.

Imali ste sukobe sa zakonom ranije

Prethodni susreti sa policijom mogu da vam stvore nove probleme. Vaš dosije može da iskoči policiji prilikom pregleda i moraćete da odgovorite na par pitanja.

Imate određeni stav kada stojite

Najbolje je da izgledate opušteno i pomalo skrušeno kada prelazite granicu i nikako ne smete da nosite slušalice i naočare za sunce. Takođe, zbog svoje etničke pripadnosti možete da budete sumnjivi.

Imate loš stav

Ukoliko ste previše samouvereni i neljubazni, carinici će vas sigurno posmatrati sa sumnjom.

Putujete sami

To vas odmah stavlja u sumnjivu kategoriju.

Dajete nejasne odgovore

Odgovarajte na pitanja službenija jasno i razumljivo, jer ukoliko ste nejasni izazvaćete sumnju.

Šalite se

Nikada se nemojte šaliti u vezi sa nekom kriminalnom radnjom kada prolazite carinu.

Koristite fotoaparat ili mobilni telefon

Zbog upotrebe ovih uređaja, carinici vam ih mogu zapleniti. U mnogim zemljama zabranjeno je fotografisati mesto carine.

Prelazite granicu na manjim prelazima

Bolje je prelaziti granicu na većim prelazima, jer na manjim carinici mogu da vam postave više pitanja jer nisu navikli na turiste kao na većim prelazima.

Nudite mito

Podmićivanje carinika je zakonom zabranjeno u svim zemljama, jer zbog nuđenja mita možete da budete proterani iz zemlje. Ili nešto gore.

Izvor: Vebsajt Telegraf, 01.08.2018.
Naslov: Redakcija