Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PORODIČNO ZAKONODAVSTVO: Briga o roditeljima delimično regulisana Porodičnim zakonom ali ne postoji kaznena politika za neizvršavanje te obaveze


Obaveza izdržavanja starijih članova porodice nije detaljno regulisana zakonom, ali postoje propisi koji regulišu i tu oblast. Mnogo potomaka uopšte ne mari za svoje očeve i majke, pravdajući se da nemaju novca ni za sebe.

Punoletna deca treba da brinu o svojim roditeljima, ali to nije detaljno regulisano zakonom. Ne postoji, međutim, ni kaznena politika koja bi ih na to naterala, a razne inicijative da se propisima uredi ova oblast još uvek nisu urodile plodom. Veći je problem ne što ne brinu ili ne mogu da im pomognu, nego što su vrlo često starije osobe izložene i nasilju.

- Ne verujem da bi se donošenjem zakona koji bi se bavio samo brigom o starima rešili problemi i sprečilo nasilje nad starim osobama - kaže Nadežda Satarić iz nevladine organizacije za brigu o starima "Amiti". Ona smatra da u Srbiji i sada postoji dovoljno zakonske regulative koja zabranjuje nasilje nad starima u članovima Porodičnog zakona ("Sl. glasnik RS", br. 18/2005, 72/2011 - dr. zakon i 6/2015), ali je veći izazov primena tih zakona i saradnja raznih institucija u tom procesu.

- Deca su i sada u obavezi da izdržavaju svoje nemoćne roditelje kada ne mogu da zarađuju ili nemaju primanja - objašnjava naša sagovornica. - Zna se tačno da punoletna deca moraju novčano da pomognu i određeno je koliko ta pomoć treba da iznosi. Međutim, to se ne primenjuje iz prostog razloga što oni nemaju ni za sebe.

Satarić objašnjava da bi priča o nasilju i o izdržavanju bilo mnogo manje ako bi rešili osnovni problem, a to je da se pruži šansa i mogućnost radno sposobnima da rade i zarade za sebe i svoje porodice.

- Moramo da promovišemo značaj porodice i porodičnih vrednosti - kaže ona. - Da vratimo porodicu u centar društva. Da radimo na vaspitanju i razvoju porodičnih vrednosti, a ne na kaznenoj politici. Nikada se problemi nisu rešavali kaznama.

U Srbiji trenutno živi oko 1,3 miliona osoba starijih od 65 godina. Od svih njih, 84 odsto prima penziju, ostali ili primaju penziju iz nekog drugog sistema - rad u inostranstvu, imaju imovinu, ili žive u domaćinstvu gde bar jedan član ima primanja. Veoma mali broj ljudi je bez ikakve penzije, što je na svetskom nivou veoma dobar rezultat. To je rezultat prethodnih vremena u kojima je bila visoka zaposlenost, kada smo imali odnos sedam radnika na jednog penzionera, i kada su se doprinosi uplaćivali.

Advokat Milan Pavlović kaže da je našim zakonima u određenom domenu regulisana briga dece o roditeljima. Prema Porodičnom zakonu dete je obavezno da izdržava roditelje ukoliko su oni nesposobni za rad ili nemaju dovoljno sredstava da sami sebe izdržavaju. Koliko je poznato, do sada niko nije odgovarao zbog nepoštovanja odredaba ovog zakona.

- Dete će izdržavati roditelja srazmerno svojim mogućnostima i ukoliko bi ta obaveza predstavljala veliko opterećenje za dete onda roditelji ne bi imali pravo na izdržavanje - kaže advokat.

 

- Zakonom o radu regulisano je i da zbog brige i nege članova uže porodice, zaposleni ima pravo na pet dana plaćenog odsustva u toku kalendarske godine.

Starije žene doživljavaju višestruke oblike diskriminacije i tri puta su češće žrtve nasilja od starijih muškaraca, pokazuje nedavno istraživanje organizacije "Amiti". Razlog je najčešće koristoljublje, i zlostavljači su uglavnom deca.

Izvor: Večernje novosti, 01.08.2017.
Naslov: Redakcija