Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O BEZBEDNOSTI I ZDRAVLJU NA RADU: Kontrolisaće se primena mera za rad na visokim temperaturama


Ministarstvo za rad Srbije apelovalo je na poslodavce i zaposlene da primenjuju preventivne mere bezbednosti i zdravlja na radu na otvorenom u uslovima visokih temperatura, kako bi se smanjio rizik po zdravlje radnika.

Kako je saopšteno, ministar Zoran Đorđević je zbog najavljenih visokih temperatura i tokom narednih dana razgovarao sa direktorkom Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Marinom Furtulom o zaštiti radnika.

Furtula je ukazala da su pri radu na otvorenom, a kada su ekstremno visoke temperature, obaveze poslodavaca da dosledno primenjuju Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu ("Sl. glasnik RS", br. 101/2005 i 91/2015) i podzakonske propise, kako bi se smanjio rizik po zdravlje zaposlenih, kao i da prilagode radni proces psihofizičkim mogućnostima zaposlenih.

Poslodavci su dužni da, između ostalog, svoje zaposlene informišu o opasnostima po zdravlje pri izlaganju visokim temperaturama, da ih upoznaju sa simptomima bolesti prouzrokovanih visokim temperaturama i da obezbede pružanje prve pomoći ukoliko dođe do zdravstvenih problema, kao što su dehidracija organizma, sunčanica, toplotni osip, toplotni stres i slične tegobe.

Mere koje poslodavci primenjuju u takvim slučajevima su organizacione, tehničke, zdravstvene ili promena režima rada, i podrazumevaju čestu izmenu zaposlenih za obavljanje poslova na otvorenom, preraspodelu obavljanja poslova tako što teži deo posla treba da se obavlja u hladnijem delu dana, zatim češće pauze uz obezbeđivanje velikih količina vode i bezalkoholnih napitaka i obezbeđivanje prostora gde zaposleni mogu da se sklone od sunca.

Ministarstvo za rad je najavilo da će sprovoditi rigorozne kontrole primene tih preporuka.

Izvor: N1, 02.08.2017.
Naslov: Redakcija